Prodata "Plava ljepotica Azije"

Plava ljepotica - safir u obliku jastučića, težak 392,52 karata, prikačen za dijamantsku ogrlicu, prodata je za dvostruko veću cijenu od prvobitne procjene
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2014. 19:04h

Na aukciji nakita i dragog kamenja, koja je održana u Ženevi, ostvaren je novi rekord prodaje, saopštila je aukcijska kuća "Kristi".

Najviše se licitiralo za safir sa Cejlona, poznat kao "Plava ljepotica Azije" (Blue Belle of Asia) koji je prodat za 16,96 miliona švajcarskih franaka (17,6 miliona dolara).

U "Kristiju" navode da je 346 predmeta prodato novim vlasnicima za ukupnu sumu od 147,2 miliona švajcarskih franaka, što je više nego za kolekciju Elizabete Tejlor koja je prije tri godine dostigla 116 miliona dolara.

Većina nakita na licitaciji u Ženevi pripadala je nedavno preminulom saudijskom kolekcionaru.

Plava ljepotica - safir u obliku jastučića, težak 392,52 karata, prikačen za dijamantsku ogrlicu, prodata je za dvostruko veću cijenu od prvobitne procjene.

"Ponosni smo što je Plava ljepotica Azija postavila novi svjetski rekord za jedan safir na aukciji", rekao predstavnik "Kristija".

Iz aukcijske kuće su odbili da otkriju identitet kupca.

Na ženevskoj aukciji su prodati i par "Bulgarijevih" jarko plavih i jarko ružičastih dijamantskih naušnica za 15,5 miliona švajcarskih franaka, kao i zlatna narukvica, dizajnirana kao cvijet, rad pariske juvelirnice JAR, koja je prodata za 3,52 miliona švajcarskih franaka.

Galerija

Bonus video: