Tvorac Simpsona donira milione za zaštitu prava životinja

Svoje posljednje mjesece života odlučio je da provede na najbolji mogući način - pomažući drugima. Novac daje u dobrotvorne svrhe, kako bi pomogao beskućnicima i spasio životinje koje u skloništima čekaju smrt
2 komentar(a)
Sem Sajmon, Foto: Reuters
Sem Sajmon, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2014. 15:24h

Semu Sajmonu, jednom od tvoraca kultne animirane serije "Simpsoni", još je 2012. dijagnosticiran neizlječiv rak debelog crijeva, a doktori su mu tada prognozirali samo tri mjeseca života.

No, kako prenosi Index.hr, Sajmon je pesimističnu dijagnozu odbio da tretira kao smrtnu presudu i odlučio je da preostalo vrijeme iskoristi kako bi se posvetio svojoj najvećoj strasti - pomaganju životinjama.

Uprkos lošim prognozama, Sajmon je u intervjuu za NBC svoju bolest nazvao "najnevjerojatnijim iskustvom u svom životu" jer je okružen ljudima koje voli, a namjera mu je da donira čak 100 miliona dolara kako bi pomogao borbi za prava životinja.

Tvrdi da je napokon smiren i da nikad u životu nije bio srećniji.

"Rak je grozna bolest. Sve je ono što su vam oduvijek govorili da će biti. To je putovanje i borba. Međutim, ako želite publicitet i način da pokupite djevojke, rak je najbolja stvar na svijetu", rekao je 59-godišnji Simon i nastavio: "Okružen sam ljudima koji me vole, brinu za mene i spremni su sve učiniti kako bi mi pomogli. To ja nazivam srećom. Mislim da sam ranije imao problema s tim da ljude pustim preblizu."

Svoje posljednje mjesece života odlučio je da provede na najbolji mogući način - pomažući drugima. Novac daje u dobrotvorne svrhe, kako bi pomogao beskućnicima i spasio životinje koje u skloništima čekaju smrt, a zavjetovao se i da će svoje bogatstvo (procijenjeno na 100 miliona) dolara razdijeliti prije smrti.

Sem Sajmon i Me Grening 1991. stvorili su hit seriju "Simpsoni", međutim, Sajmon se tri godine kasnije povukao iz projekta zbog nategnutog odnosa s Greningom, ali zadržao je titulu izvršnog producenta, što mu omogućilo da na svakoj sezoni zaradi desetine miliona dolara koje koristi kako bi pomogao životinjama.

Bonus video: