Elvis molio Niksona da ga postavi za tajnog agenta

Prisli mu je, između ostalog kazao sa smatra da su članovi benda The Beatles antiamerikanci jer odnose pare građana SAD u Britaniju. Za svega par minuta Nikson je pristao da kralja roka učini počasnim agentom i dobio zagrljaj od muzičara
3 komentar(a)
Elvis Prisli, Foto: Beta/AP
Elvis Prisli, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.11.2014. 18:06h

Trenutak kada je Elvis Prisli otišao u Bijelu kuću da zamoli tadašnjeg predsjednika SAD Ričarda Niksona da ga zaposli kao federalnog agenta za borbu protiv narkotika biće pretvoren u film, koji će se snimati naredne godine.

Kevin Spejsi će igrati Niksona, a Majkl Šenon kralja rokenrola u bizarnoj priči u kojoj se Prisli nudi da spasi Ameriku od hipija i Bitlsa.

Sve se desilo 1970, uoči Božića, kada je 35-godišnji pjevač, pod dejstvom tableta koje je zloupotrebljavao, krenuo iz Los Anđelesa za Vašington da sa porodicom provede praznike.

Navodno je na poklone, među kojima je bilo 10 mercedesa i 32 pištolja, potrošio 100.000 dolara. U avionu je pored njega sjedio senator Džordž Marfi, kojem je objasnio da očajnički želi da postane agent federalnog biroa za borbu protiv narkotika kako bi pomogao u ratu s drogom.

Zapanjen, Marfi ga je ohrabrio da napiše pismo Niksonu, a Prisli je tražio papir stjuardesi i u cugu svoje težnje izražio na pet strana.

Napisao je, između ostalog, da iako niko mu ne veruje, on voli američki establišment i spreman je da učini sve da ga prime u FBI.

"Izvršio sam opširne analize vezane za narkotike i proučio sve komunističke tehnike za ispiranje mozga. U sred sam te materije i mogu dosta da doprinesem", stoji u Elvisovom pismu u kojem navodi da bi volio da upozna predsjednika i da će, koliko god bude trebalo, boraviti u hotelu "Vašington" pod imenom Džon Berous.

Pismo je pravo iz aviona stiglo u Bijelu kuću, a do podneva i pjevač se sastao sa Niksonom. Prisli mu je, između ostalog kazao sa smatra da su članovi benda The Beatles antiamerikanci jer odnose pare građana SAD u Britaniju. Za svega par minuta Nikson je pristao da kralja roka učini počasnim agentom i dobio zagrljaj od muzičara.

Ova priča je ostala u tajnosti godinama, sve dok je, poslije smrti muzičara, The Washington Post nije otkrio i objavio.

Prisli je 1977. pronađen mrtav na podu kupatila, a pretpostavlja se da se predozirao.

Bonus video: