Ovaj čovjek pomjera čak 4.000 satova!

0 komentar(a)
Alan Midlton, Foto: Screenshot (YouTube)
Alan Midlton, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 26.10.2014. 09:26h

Dok većini nas sat pomjera računar, pametni telefon... neki još satove pomjeraju ručno.

Alan Midlton ima pune ruke posla kada je otpočne zimsko, odnosno ljetnje računanje vremena - ovaj čovjek na Britanskom institutu za ure i satove mora da namjesti čak 4.000 satova.

Možda vam izgleda kao da mu za to treba mnogo više vremena, ali Midlton 4.000 satova namjesti za dva sata.

"Lakše mi je u proljeće kada se satovi pomjeraju naprijed nego sad kada se pomjeraju unazad. Zbog osjetljivog mehanizma, koji se navija samo prema naprijed, ne mogu samo da pomjerim kazaljke ili navijem mehanizam unatrag. Najjednostavnije je u ovom slučaju zaustaviti satove na sat vremena, što skraćuje proces navijanja", kazao je on.

Institut u Upton Hallu u Notingemširu, na kojem Midlton radi, osnovan je 1858. godine u Londonu iz kojega je premješten na današnju lokaciju 1972.

Bogata i vrijedna kolekcija satova na Institutu sadrži i džepni sat poznatog istraživača polarnih predjela, Roberta F. Skota, a najstariji primjerci satova u kolekciji datiraju još iz 1640. godine.

"Provjeravam satove jednom nedjeljno, a utorak je moj dan navijanja. Ipak sam ja Englez, i volim te male utvrđene rutine. Ali neki od satova ipak zahtijevaju svakodnevnu pažnju. Ali, to je posao koji volim. Iskreno sam fasciniran satovima. Volim zvuk rada tog delikatnog mehanizma i svu tu ljepotu koja se skriva unutra", opisuje Midlton, prenosi Index.hr pisanje britanskog Mirrora.

Bonus video: