Vatikanski meni: Što vole da jedu pape?

"Dulce de leche", argentinski je recept star stotinu godina, a na jelovniku Vatikana našao se kada je Franjo postao papa
62 pregleda 4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2014. 09:28h

Argentinski slatki namaz "dulce de leche" (u bukvalnom prevodu slatko od mlijeka) i poljske piroge su specijaliteti koje je mladi kuvar, član papinske Švajcarske garde, predstavio u knjizi recepata omiljenih jela stanovnika Vatikana, posebno trojice posljednjih papa.

"Dulce de leche", argentinski je recept star stotinu godina, a na jelovniku Vatikana našao se kada je Franjo postao papa.

David Gajser (24) je mjesec dana ranije stigao među švajcarske gardiste, nakon profesionalnog obrazovanja u nekoliko uglednih restorana.

Knjigom "U slast, Švajcarska gardo" on je dočarao život u Vatikanu preko jela švajcarskih gardista i nekih visokih crkvenih dostojanstvenika, među kojima trojice papa.

Tu je poljski jelovnik s pirogama za Jovana Pavla II, bavarski jelovnik za Benedikta XVI, a za papa Franju "empenadas" (slane kifle), "colita de cuadril" (meso na žaru) i "dulce de leche".

Zapovjednik švajcarskih gardista Daniel Anrig komentarisao je izdavanje kuvara riječima da se "vojnik može boriti i ratovati tek nakon što je dobro i dovoljno jeo".

Bonus video: