Zašto papagaji čupaju sopstveno perje?

Čupanje perja može ukazivati na neki veći problem, kao što su alergije, trovanje, infekcija, bolesti unutrašnjih organa...
516 pregleda 1 komentar(a)
papagaj, Foto: Shutterstock
papagaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2014. 07:50h

Jedan od najčešćih problema na koji se žale vlasnici papagaja je čupanje perja. Taj problem može postati još ozbiljniji, ako je papagaj sklon i samopovređivanju.

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili da to radi i vaš ljubimac, u pitanju može biti nekoliko stvari. Čupanje perja može ukazivati na neki veći problem, kao što su alergije, trovanje, infekcija, bolesti unutrašnjih organa, hormonalni poremećaj ili genetika. Upravo zato je bitno da kad primijetite takvo ponašanje, papagaja prvo odvedete kod veterinara, kako bi on utvrdio o čemu je riječ. Ako je papagaj zdrav, onda čupanje perja može biti znak pogrešne ishrane ili poremećaja u ponašanju. Ako mu na tijelu nedostaje manja količina perja, to je sasvim normalna pojava kod ptica, koja se zove mitarenje. Problem postoji ako vaš papagaj čupa perje ispod krila, s grudi i repa.

Potencijalni razlozi takvog ponašanja: 1. Kavez nije dovoljno veliki. 2. Kavez je prenisko ili previsoko postavljen. Ukoliko je prenisko, ovim vam papagaj poručuje da se plaši drugih ljubimaca, ako ih imate. 3. Kavez nema dovoljno igračaka, zbog čega je vašoj životinjici dosadno. 4. Kavez je na mjestu gdje je vrlo glasno, prometno i zagušljivo. 5. Ne dobija dovoljno pažnje ili osjeća vašu nervozu i stres. 6. Velika promjena, poput recimo nedavnog preseljenja. 7. Ne puštate ga svakodnevno van kaveza, zbog čega je frustriran.

Izvor: Zivotinje.rs

Bonus video: