Likovi na novčićima: Miki Maus nakon Doktora i Džedaja

"Bio bi to vrhunac finansijske ludosti da se ovi novčići koriste kao platežno sredstvo"
144 pregleda 0 komentar(a)
Miki Maus, Foto: Shutterstock
Miki Maus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2014. 16:14h

Južnopacifičko ostrvo Niue pustilo je u promet novčiće sa likom Mikija Mausa na jednoj i kraljice Elizabete II na drugoj strani.

Novozelandska kovnica novca izradila je zlatne i srebrne novčiće za ovo polinežansko ostrvo iako stručnjaci kažu da novčići najvjerovatnije neće biti korišćeni pošto je dragoceni metal od kojeg su izrađeni vredniji od njihove nominalne vrijednosti.

"Bio bi to vrhunac finansijske ludosti da se ovi novčići koriste kao platežno sredstvo", rekao je AFP-u izvršni direktor konvice Sajmon Harding. On je objasnio da kolekcionari konstantno traže nove, znaimljive novčiće i da će im ovi biti zanimljivi.

Ostrvo sa populacijom od oko 1.400 ljudi, koje leži 2.400 kilometara sjevernoistočno od Novog Zelanda, moćiće da zadrži procenat od svakog prodatog novčića što će u narednih 10 godina iznositi više od 4,5 miliona dolara.

Ostrvce je 2011. od novozelandske kovnice zatražilo da im izrade novčiće sa likovima iz naučnofantastičnog serijala "Ratovi zvijezda" a prošle godine su imali novčiće sa likovima iz britanske naučnofantastične serije "Doktor Hu".

Bonus video: