Apple najskuplji brend na svijetu

Apple se našao ispred Googlea i Coca-Cole, koji vrijede 107 miljardi dolara, odnosno 81 milijardu dolara
3 komentar(a)
Apple, Foto: Shutterstock
Apple, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.10.2014. 10:42h

Brend kompanije Apple je najskuplji na svijetu, sa procijenjenom vrijednošću od 119 milijardi dolara, objavila je vodeća konsultantska firma Interbrend.

Apple se našao ispred Googlea i Coca-Cole, koji vrijede 107 miljardi dolara, odnosno 81 milijardu dolara.

Brend i logo tehnološke kompanije Apple proglašeni su za najvrijednije na svijetu, prema rang listi Najbolji brendovi na svijetu za ovu godinu.

U okviru liste, vrijednost brenda američke kompanije je procijenjena na 119 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Apple je sa tržišnom vrijednošću od 591 milijarde dolara već najveća kompanija na svijetu, a u prethodnih godinu registrovala je skok vrijednosti svog brenda od 21 odsto.

Vodeće na ovogodišnjoj listi su tehnološke kompanije, pa se tako njih pet našlo u top deset i to Apple, Google, IBM, Microsoft i Samsung.

Vrijednost brenda Google je u posljednjih godinu porasla 15 odsto na 107 milijardi dolara, dok je vrijednost Coca-Cole porasla tri odsto na 81,5 milijardi dolara, zahvaljujući čemu je ta kompanija zauzela treću poziciju na rang listi.

Facebook je registrovao najveći skok na grafikonu, s obzirom da je vrijednost tog brenda porasla 86 odsto na 14,4 milijarde dolara, zauzevši tako 29. poziciju na tabeli.

Bonus video: