Pas iz podgoričke odgajivačnice osvojio Ameriku

573 pregleda 5 komentar(a)
Miodrag Bešović, Etto, Big Warrior, Foto: Privatna arhiva
Miodrag Bešović, Etto, Big Warrior, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.10.2014. 11:07h

Etto, pas iz podgoričke odgajivačnice Big Warrior, osvojio je prvo mjesto u razredu šampiona na otvorenom državnom takmičenju u Herndonu, u Virdžiniji.

"Etto je do sada pobjeđivao na velikom broju izložbi kod nas i u regionu. Kontinuitet dobrih rezultata ostvarenih u Sloveniji i Italiji nastavio je i samo za posljednji mjesec u razredu šampiona pobijedio na specijalizovanim izložbama za rasu rotvajler održanim u Srbiji , Mađarskoj i SAD. Etto je i kao mlad pas proglašen za najboljeg u kategoriji službenih – radnih pasa za 2012. Crne Gore", kazao je jedan od vlasnika odgajivačnice Miodrag Bešović.

A rezultat je, dodaje on, zasluga dugogodišnjeg rada tima u odgajivačnici Big Warrior kojeg, uz Miodraga, čine Mladen Bešović i Davor Koljčević.

"Psi iz naše odgajivačnice danas se nalaze na mnogim kontinentima, tako da se na izložbama u Evropi, Americi, Aziji i Australiji pojavljuju sa rodovnicima iz ove odgajivačnice. Trenutni mladi svjetski prvak Karlos-Kana je takođe iz ove odgajivačnice", navodi Bešović.

Bešović je zadovoljan titulom koja je došla sa američkog kontinenta.

"To je samo potvrda da je crnogorska kinologija izuzetno napredovala. Da bi se postizali ovako dobri rezultati treba mnogo znanja, rada i ulaganja", kazao je on.

Na specijalizovanim izložbama, kakva je ova na kojoj je Etto osvojio šampionat, kriterijumi su, dodaje on, veoma strogi.

"Pored eksterijernog izgleda, pas mora posjedovati i mnoge karakterne osobine kao i biti dresiran i kondiciono jako spreman. Za sve ovo je potrebno veoma dobro poznavanje same rase kako bi u odabiru prilikom ukrštanjae dobio ono čemu težiš. Kao jedan od velikih ljubitelja rase rotvajler svojim radom i ulaganjem doprinio sam sa mnogim mojim kolegama da su psi iz Crne Gore postali veoma uspješni na raznim takmičenjima", kaže Bešović.

Bešović kaže da u Crnoj Gori postoji desetak ozbiljnih odgajivača rotvajlera koji se takmiče na mnogim izložbama širom Evrope.

"Veliki broj domova danas kao kućne ljubimce drže upravo ovu rasu koja pored velike ljubavi prema vlasnicima ima veoma dobar karakter i ujedno služi kao izvrstan čuvar svog dvorišta i imovine. Dugo vremena se trudimo da razbijemo predrasude da je ova rasa nekontrolisano opasna a to se može potvrditi velikom ljubavlju koju rotvajleri imaju prema djeci u domaćinstvu i okruženju. Naravno, za svakog psa je potrebna pažnja, a prije svega ljubav da bi se na pravi način socijalizovao i postao vjeran prema svojim vlasnicima. Sasvim je sigurno da će svaki pas tu ljubav višestruko vratiti".

Bonus video: