Kako jedna baka čuva ugroženi jezik američkih Indijanaca?

Meri Vilkoks je posljednja osoba na svijetu koja tečno govori vukčumni, jedan od 130 različitih ugroženih jezika američkih indijanaca
0 komentar(a)
Meri Vilkoks, Foto: Screenshot (vimeo)
Meri Vilkoks, Foto: Screenshot (vimeo)
Ažurirano: 27.09.2014. 13:39h

Lako je uzimati prevođenje zdravo za gotovo kada postoji Google koji može da prevede albanski na zulu jednostavnim klikom miša, ali čak i takva tehnologija ima svoja ograničenja u odnosu na realan svijet.

Meri Vilkoks je posljednja osoba na svijetu koja tečno govori vukčumni, jedan od 130 različitih ugroženih jezika američkih indijanaca u Sjedinjenim Američkim Državama koji nemaju nikakvu digitalnu - niti analognu - zaostavštinu.

Proteklih sedam godina, Meri je sa svojom kćerkom i unukom radila na katalogizaciji svega što zna o ovom jeziku. Prvo je ručno napisala sve čega se sjeća na papiru, a potom je pomoću stare tastature završila rječnik i iskucala legende poput "Kako smo dobili naše ruke". Nakon toga je sve zabilježila tonski, radi izgovora koji je veoma specifičan.

Kratak video koji možete pogledati daje fascinantan uvid u cijeli proces i njeno lično zalaganje da stvori živu materiju za buduće generacije.

Marie's Dictionary from Go Project Films on Vimeo.

Bonus video: