Udarci u glavu ubili okrutnog Ričarda III

Ričard je sahranjen bez velike pompe i posebnih oznaka, pa su tek prošle godine nađeni njegovi posmrtni ostaci
3 komentar(a)
Ričard III, Foto: BBC
Ričard III, Foto: BBC
Ažurirano: 21.09.2014. 17:00h

Forenzička analiza posmrtnih ostataka britanskog kralja Ričarda III, posljednjeg koji je poginuo u bici, otkrila je detalje njegove smrti, ali i način na koji je preminuo, objavio je “Gardijan”.

Prema istorijskim zapisima, Ričard III smrtno je stradao u bici kod Bosvorta 1485. Tada ga je ubila vojska Hernija Tjudora, koji je nakon Ričardove smrti krunisan kao Henri VII. Nakon bitke, Ričard je sahranjen bez velike pompe i posebnih oznaka, pa je tek prošle godine analiza podzemnim radarom na parkiralištu pored Ličestera pronašla njegove posmrtne ostatke. Naučnici su tada sa sigurnošću utvrdili da se radi baš o Ričardu III, uz pomoć datiranja radioaktivnim ugljenikom, prema upoređenjima s istorijskim zapisima o njegovom izgledu, te prema analizi mitohondrijske DNK preživjelih rođaka. "Tajna kralja s parkirališta" potresla je tada čitavu naučnu zajednicu i bila omiljena tema tabloida. Nakon toga, forenzičari su se bacili na proučavanje njegovih povreda, a rezultati njihovog istraživanja objavljeni su prije nekoliko dana. Prema njihovoj analizi, Ričard III zadobio je brojne povrede na glavi.

Ukupno je primio 11 rana, od kojih je čak devet bilo na glavi, a dvije su mogle biti fatalne. Jedan udarac koji je primio, sam po sebi, mogao je biti smrtonosan. “Rane na njegovoj glavi govore nam da nije nosio kacigu, a manjak odbrambenih rana na rukama i šakama nam govore da je još uvijek nosio oklop kada je preminuo”, rekla je Sara Hejnsvort, naučnica sa Univerziteta u Ličestera i saradnica na istraživanju. Njen tim koristio je CT skenove cijelog tijela, te mikro-CT skenove za analizu traume na kostima, kako bi otkrili koja od Ričardovih brojnih rana je mogla biti smrtonosna. Tim je analizirao i tragove na kostima kako bi otkrili koje sredovjekovno oružje je potencijalno odgovorno za njegove povrede. “Dvije najvjerovatnije povrede koje su bile smrtonosne bile su dvije ubodne rane u predjelju donjeg dijela glave snažna ubodna trauma, vjerovatno od mača ili koplja, i još jedna probodna rana od vrha oštrice”, rekao je Gaj Ruti, patolog koji je sarađivao na istraživanju. Vilijem Šekspir opjevao je Ričarda III kao grbavog tiranina koji je naredio pogubljenje dvojice bratanića koji su mu se ispriječili na putu do engleskog prijestola, potvrdivši njegov ugled u istoriji kao nemilosrdnog i okrutnog vladara.

Bonus video: