U Berlinu otvoren prvi supermarket koji prodaje robu bez ambalaže

93 pregleda 0 komentar(a)
rifuza, Foto: Shutterstock
rifuza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2014. 07:46h

Original Unverpackt (Original and Unpackaged) je prva u potpunosti ekološki osviještena trgovina, koja je nedavno otvorena u Berlinu.

Sva roba koja se prodaje u toj prodavnici nema ambalažu. Bez ambalaže su, kako piše Salon.com, čak i proizvodi poput losiona, šampona i jogurta...

"U drugim trgovinama, sva roba koja se nalazi na rafovima spakovana je u različitu šarenu ambalažu, koja na kraju dana, kada kupite i upotrijebite proizvod, samo pravi smeće. Svako od nas proizvede 250 kilograma otpada godišnje. Mi vjerujemo da to može da se promijeni. Vjerujemo da je rješenje u kupovini proizvoda bez pakovanja", kažu autorke Sara Volf i Milena Glimbovski, koje na projektu rade više od godinu.

U njihovoj trgovini možete naći sve što i u drugim prodavnicama, ali proizvodi u Original Unverpackt nemaju fabričku ambalažu, već se praktično svi prodaju u rifuzi.

Kupac u trgovinu donosi posudu u koju sipa onoliko proizvoda koliko mu treba. Za one koji nemaju svoja pakovanja, ili su u usputnoj trgovini, u prodavnici će obezbijediti neko ekološko pakovanje, odnosno papirnu vreću od recikliranog materijala.

Neki tečni proizvodi u trgovini se prodaju u povratnoj ambalaži.

Projekat je realizovan zahvaljujući crowdfundingu.

Bonus video: