Azil za pse u Beranama biće završen do kraja septembra

Na oko 1.500 kvadratnih metara u početku će moći da bude zbrinuto 36 pasa, a kasnije će se raditi na dogradnji kapaciteta
143 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.09.2014. 17:31h

U Beranama je počela izgradnja skloništa za napuštene životinje, koje bi trebalo da bude u funkciji do početka oktobra, kazao je Vijestima koordinator projekta Milutin Mićović.

Opština Berane je uradila nacrt odluke o osnivanju Skloništa, koja će biti usvojena na sljedećoj sjednici SO Berane. Prema projektu, sklonište će obuhvatati dio katastrarske parcele broj 23 KO Vinicka 1, koja je od centra grada udaljena pet kilometara.

"Najbliže naselje je na udaljenosti većoj od 600 metara, tako da ispunjava sve uslove predviđene zakonom o ovoj vrsti objekata", kazao je Mićović.

Sklonište će zauzimati površinu od 1.500 kvadratnih metara, a u početku će u objektu moći da bude zbrinuto 36 pasa. Mićović kaže da će, pošto površina daleko premašuje taj kapacitet, u narednom periodu raditi na dogradnji objekata za prijem i ostalih napuštenih životinja.

Objekat za smještaj pasa će se sastojati iz tri cjeline - 10 individualnih boksova za prijem pasa (dimenzija 1,2x2,5 metara), 20 individualnih boksova za smještaj pasa (1,2x2,5 m), te šest velikih boksova za smještaj kučki sa kučićima (2,4x2,5 m).

"Sklonište će sadržati i objekte za smještaj zaposlenih, objekte za rad veterinara i kuhinju za spremanje i skladištenje hrane za životinje”, rekao je Mićović, dodajući da će u skloništu stalno biti zaposlene četiri osobe, a da će upravnik skloništa biti volonter, službenik Opštine.

U Podgorici Čistoća, koja upravlja skloništem, potpisuje godišnji ugovor sa veterinarskom ambulantom koja vodi računa o napuštenim psima. U beranskom skloništu, kojim će upravljati Komunalno i u kojem će biti zbrinute samo napuštene životinje sa teritorije te opštine, veterinar će, prema riječima Mićovića, biti angažovan po potrebi.

Sklonište je, kaže on, uz stočno groblje, jedan od projekata koje stara vlast u Beranama nije ni pokušavala da realizuje, iako je po zakonu bila obavezna.

"Objekte azila, stočne pijace i groblja za napuštene životinje, prema Zakonu o dobrobiti životinja, opštine su bile dužne da osnuju do aprila 2010. godine. Krajni rok za te projekte je bio 31. decembar, 2012. Kako bivša vladajuća struktura u Beranama na čelu sa koalicijom DPS-SDP nije realizovala izgradnju tih objekata, Uprava za inspekcijske poslove im je isti rok više puta produžavala za periode od po više mjeseci. Projekat azila i stočnog groblja nisu ni pokušavali da rade, a projektat stočne pijace u saradnji sa humanitarnim organizacijama Caritas i CHF su uradili 2011, s tim da je bio megalomanski i nerealan, koštao više od 450.000 eura, pa su organizacije koje su bile spremne da izgradnju podrže svojim sredstvima, to odbile zbog ogromnih troškova", kazao je Mićović.

Prema njegovim riječima, novo opštinsko rukovodstvo je pristupilo realizaciji tih projekata u saradnji sa NVO sektorom, javnim preduzećima i u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, te da su, osim za sklonište, određene lokacije i za druga dva objekta.

"Azil je već u fazi gradnje i trebalo bi da bude u funkciji početkom oktobra. Trenutno se sređuje teren za stočnu pijacu, postavljaju se zaštitna ograda, kapija i vaga”, kazao je Mićović.

U pitanju je, dodaje on, velika investicija - regionalna stočna pijaca, za čitav sjeverni region. Stoga će, prema njegovim riječima, Opština Berane pomoć zatražiti od nadležnih institucija, prije svega Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno Sektora za strana ulaganja.

“Dobili smo usmenu potvrdu da će pomoći u realizaciji ovog projekta”, kaže Mićović.

0bavezna veterinarska zaštita

Kao i druga, i beransko Sklonište za napuštene i izgubljene pse i ostale životinje dužno je da prima prijave o napuštenim i izgubljenim psima i ostalim životinjama, preuzme napuštenog i izgubljenog psa ili drugu životinju i obezbjedi im smještaj.

Sklonište će biti obavezno i da obezbijedi veterinarsko-zdravstvenu zaštitu, traži vlasnika napuštene životinje, traži udomitelja.

Propisi onima koji budu vodili sklonište u Beranama nalaže da vode evidenciju o pronađenim psima i drugim napuštenim životinjama, njihovom zbrinjavanju ili usmrćivanju.

Bonus video: