Organizacija ALS želi da zaštiti "ledeni izazov", za advokate je to nepojmljivo

ALS želi da zaštiti fraze "ice bucket challenge" i "ALS ice bucket challenge". Ako u tome uspije, imaće intelektualno vlasništvo nad tim frazama
0 komentar(a)
Ledeni izazov, Ice bucket challenge, Foto: Reuters
Ledeni izazov, Ice bucket challenge, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2014. 16:13h

U proteklih nekoliko sedmica organizacija ALS dobila je više od 94 miliona dolara u donacijama zahvaljujući ledenom izazovu.

Sada želi da zaštiti fraze "ice bucket challenge" i "ALS ice bucket challenge". Ako u tome uspije, imaće intelektualno vlasništvo nad tim frazama.

Prošle sedmice Američki biro za patente primio je dvije aplikacija za zaštitu fraza u kojima organizacija, kao svrhu zaštite, navodi dobrotvorna davanja.

Mnogi advokati taj potez nazvali su sramotnim, piše Washington Post.

"To me je uznemirilo. Kada neko traži zaštitu, to radi kako bi druge spriječio da koristi zaštitni znak. Mislim da je ovo sramotno i nadam se da nikada ne bi ni pomislili na to da neko drugo humanitarno udruženje spriječe u namjeri da koristi izraze", rekao je advokat Erik Pelton koji vjeruje da će njihovi zahtjevi biti odbijeni.

Iz organizacije su Washington Postu objasnili da su se na ovo odlučili nakon što su vidjeli "mnogo primjera beskrupuloznih profitera koji su prihod pokušali da usmjere prema sebi, umjesto prema borbi protiv ALS".

Drugi kritičari njihovog poteza navode da ledeni izazov zapravo uopšte nije potekao od organizacije te stoga ona nema pravo na zaštitu fraza.

Bonus video: