Imena beba inspirisana junacima "Igre prijestola": Sve više Arja i Sansi

Ni popularnost imena iz Harija Potera ne jenjva sa nekoliko Drejka i Sirijusa
0 komentar(a)
Igra prijestola, Foto: Screenshot (YouTube)
Igra prijestola, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.08.2014. 12:20h

Fantastična saga "Igra prijestola" zaludjela je fanove u Velikoj Britaniji, gdje svaka nova sezona bilježi rekorde gledanosti.

Imena junaka ove izmišljene borbe za vlast nad sedam kraljevstava polako su se uvukla u britansku svakodnevnicu, te se ne treba čuditi što roditelji sve češće biraju baš njih za svoje bebe.

Prema pisanju "Gardijana", koji se poziva na podatke Nacionalnog statističkog zavoda, najzastupljenija su imena porodice Stark. Tako je prošle godine, 187 djevojčica nazvano Arja, pet Sansa, a tri Ketlin.

Niko, međutim, nije dobio ime po zloj kraljici Sersej.

Pedesestoro roditelja je svojoj ćerki dalo ime Kalisi, dok su svega četiri djevojčice nazvane po drugom imenu ove neobične junakinje - Deneris.

Kod dječaka je, pak, izbrojano šest Tiriona i 11 Teona.

Serija "Igra prijestola" nije jedina koja inspiriše britanske roditelje. Imena Volter i Skajker (likovi iz "Čiste hemije") su znatno uznapredovala: 72 dječaka je dobilo ime po profesoru koji postaje narkodiler, a 58 djevojčica po njegovoj ženi.

Ni popularnost imena iz Harija Potera ne jenjva sa nekoliko Drejka i Sirijusa, a zapažen je i izvjestan broj "fudbalskih imena" kao što su Tijeri i Kristjano.

Za one manje ekstravagantne, najpopularnija imena za djevojčice u Velikoj Britaniji su Amelija, Olivija i Emili, dok je kod dečaka Hari ustupio mjesto Oliveru i Džejku.

Bonus video: