Vještina koja je 43 godine čuvala mafijaškog "šefa nad šefovima" odlazi u istoriju

Za novu generaciju mafijaša, međutim, ovakav način života je nepojmljiv. Oni su mladi, zgodni i vole da se razmeću parama
156 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 10:32h

Ne tako davno, svaki mafijaš koji je iole držao do sebe poštovao je zakon ćutanja od kojeg je zavisilo njegovo preživljavanje.

Bernardo Provencano, legendarni “bos svih bosova” sicilijanske Koza Nostre, doveo je ovaj kodeks do savršenstva.

Optužen za ubistvo 1963. godine, uspio je da izmiče vlastima pune 43 godine prije nego što je uhapšen 2006. u svom rodnom gradu Korleoneu, koji je Kopolin gangsterski ep “Kum” proslavio u svijetu.

Provencano, danas 81-godišnji starac na doživotnoj robiji, uspio je da se održi na čelu zloglasne kriminalističke organizacije zahvaljujući “omerti” - mafijaškom zakonu ćutanja, i davanju naređenja ručno pisanim, šifriranim porukama, tzv. “picinima”, koje su dostavljali njemu najodaniji saradnici.

Na društvenim mrežama se razmeću bogatstvom

Za novu generaciju mafijaša, međutim, ovakav način života je nepojmljiv.

Oni su mladi, zgodni i vole da se razmeću parama. Njihovi idoli su gangsteri poput Tonija Montane, junaka holivudskog klasika “Lice s ožiljkom” (Scarface) i “besmrtni” Chiro Di Marcio, mladi mafijaški bos iz “Gomore”, italijanske TV serije o napuljskoj mafiji.

Nove vođe imaju jedva završenu srednju školu, ali znaju kako da kreiraju izmišljen identitet na Fejsbuku i koriste društvene mreže da bi uputili prijetnje, prodali drogu i tražili reket.

Nino Spanjuolo, 30-godišnji šef Kamore u mjestu Kastelamare di Stabija, blizu Napulja, sebe je predstavio kao “biznismena” na svojoj Fejsbuk stranici koju je ispunio glamuroznim ličnim fotografijama i slikom torte sa dva pištolja od čokolade i šlagom ispisanom legendarnom rečenicom iz Skarfejsa.

Kada je upucan u nogu, u jednom napadu prije dvije godine, upotrijebio je Fejsbuk da bi se zahvalio rodbini na podršci i uputio upozorenje svojim neprijateljima: “Oko za oko, zub za zub. Bez milosti za one koji su ti nanijeli zlo”.

Kočoperni 28-godišnji sicilijanski mafijaš Domeniko Palacato, koji je uhapšen ove godine, na Fejsbuku je imao stranicu sa fotografijama na kojima vozi gliser i zabavlja se u limuzini. Bio je među 95 kriminalaca koji su uhapšeni u junu u Palermu u okviru “Operacije apokalipsa”.

Italijanska policija pronašla je i uhvatila Antonina Lauričelu i Paskvalea Manfredija pomoću Fejsbuka o kojem su ova dva mafijaša očigledno bila zavisna.

Po uzoru na čuveni film

Manfredi, koji je sebi dao nadimak “Skarfejs”, bio je šef zloglasne Ndrangete.

Napuljski tužilac Antonelo Ardituro navodi da je Fejsbuk opasno propagandno sredstvo mafije i da su mladi ljudi posebno ugroženi jer nisu kadri da prepoznaju kriminalce na društvenoj mreži.

“Teško je iznaći načine kako da se tome suprotstavimo”, istakao je on, prenosi londonski “Telegraf”.

Nova TV serija “Gomora”, čiji je cilj da razotkrije mafijaške mitove, zapravo kao da inspiriše novu generaciju kriminalaca.

Reditelj serije Stefano Solima kaže da je bio iznenađen koliko je ova turobna drama, snimljena u Skampiji, jednom od napuljskih predgrađa, poznatom po visokoj stopi kriminala, nalik svakodnevnom životu.

“Dok smo bili u Skampiji, snimajući scenu u kojoj je jedan kafić dignut u vazduh, to se zaista dogodilo na samo nekoliko koraka od nas”, kazao je Solima za list “Mesađero”.

Serija, zasnovana na istoimenom bestseleru Roberta Savijana, privukla je blizu 700.000 gledalaca svake nedjelje tokom prve sezone prikazivanja, a trenutno je u toku snimanje druge sezone.

“Realnost je jača od bilo kog romana. Treba samo da je snimite”, zaključio je Solima.

Galerija

Bonus video: