Poput Bitlsa: Problemi zbog turista koji žele da se slikaju na Ebi roudu

Fotograf Ijan Makmilijan je 8. avgusta 1969. slikao čuvenu četvorkukako prelaze pješački prelaz
77 pregleda 0 komentar(a)
Bitlsi, Ebi roud, Foto: Beta/AP
Bitlsi, Ebi roud, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.08.2014. 09:17h

Legendarna britanska rok grupa Bitlsi ovjekovečila je prije 45 godina pješački prelaz Ebi roud (Abbey Roud), koji je postao turistička atrakcija Londona, ali i bezbjednosni problem zbog posjetilaca koji žele da se slikaju na tom mjestu.

Fotograf Ijan Makmilijan je 8. avgusta 1969. godine slikao čuvenu četvorku - Džona Lenona, Pola Markatnija, Džordža Harisona i Ringa Stara - kako prelaze pješački prelaz. Od tada je promijenjena sudbina tog mirnog londonskog kvarta.

Na omotu 11. studijskog albuma Bitlsa, muzičari jedan iza drugoga prelaze pješački prelaz, što potom turisti žele isto da učine, čime često blokiraju saobraćaj.

Londonske vlasti navode da se na tom putu često prave velike saobraćajne gužve, vozači su nezadovoljni, dok grupe turista čekaju na red da se fotografišu, poslije čega idu ispred studija EMI gdje su Bitlsi snimali pjesme za taj album.

Portparolka lokalnih vlasti Lindsi Hol izjavila je da je to pitanje nekoliko puta bilo na dnevnom redu sjednica londonske vlade, ali da nije preduzeta nijedna mjera da se zaštite od turista.

"To je stambena četvrt Londona koja uopšte nije predviđena za takav priliv turista", zaključila je ona.

Smatra se da je album "Abbey Road" veliki komercijalni i muzički uspjeh Bitlsa koji je na simboličan način zaokružio epohu te grupe, nekoliko mjeseci prije njenog zvaničnog raspada.

Među pjesmama na tom albumu su "Come Together", "Octopus Garden", "Oh, Darling!", "Because", "The End" i "Her Majesty".

Bonus video: