Hotel za krave: Ovdje životinje uživaju uz Betovena i sevdalinke

Arifagićev Uzgojno selekcijski centar za norveško crveno goveče, kako naziva farmu krava, je prvi takve vrste u jugoistočnoj Evropi
275 pregleda 0 komentar(a)
krava, Foto: Wikipedia
krava, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 09.08.2014. 11:49h

Jusuf Arifagić iz Kozarca kod Prijedora, nedaleko od tog grada drži farmu norveških krava, koje spavaju na udobnim prostirkama, hodaju po lateks sunđerima, slušaju klasičnu muziku i sevdalinke.

U štali su postavljeni i ventilatori, moderni sistem za rasvjetu, a krave se i redovno kupaju. Svaka krava ima svoj pasoš kao i potpunu dokumentaciju u kojoj je naveden njen otac, majka, djed, baba, kćerka, sin...

Arifagićev Uzgojno selekcijski centar za norveško crveno goveče, kako naziva farmu krava, je prvi takve vrste u jugoistočnoj Evropi, prenosi Radio Sarajevo.

On kaže da je odlika centra upravo način na koji se krave drže, pa neki tu farmu nazivaju hotelom za krave.

Čak se i temperatura u štalama automatski reguliše, pa čim bude oko 20 stepeni Celzijusovih, u prostorijama se aktiviraju ventilatori.

Arifagić navodi da se na farmi zapravo pokušava na osnovu nauke kontrolisati vijek življenja krave i kvalitet njenog mlijeka.

"Nauka je dokazala da je ambijent za krave vrlo bitan radi količine i kvaliteta mlijeka, njene dugovječnosti, zdravlja i ostalog", kaže on.

A to što kravama puštaju i muziku, on objašnjava tiječima da muzika na krave djeluje vrlo umirujuće.

Bonus video: