Majmunski "selfi" fotografa koštao 10.000 funti

Slejter navodi da je prve godine od fotografije zaradio 2.000 funti. Nakon što je fotografija objavljena na Wikipediji, te nije zaštićena autorskim pravima, on više od nje ne zarađuje
76 pregleda 0 komentar(a)
Dejvid Slejter, Foto: Wikimedia/Dejvid Slejter
Dejvid Slejter, Foto: Wikimedia/Dejvid Slejter
Ažurirano: 07.08.2014. 18:44h

Britanski fotograf Dejvid Slejter tvrdi da je izgubio 10 hiljada funti prihoda zbog toga što Wikipedia već dvije godine koristi njegov "majmunski selfi", fotografiju koju je snimio u indonezijskim šumama 2011. godine.

Slejter tvrdi da je svaki interes za kupovinom njegove fotografije iščezao čim je Wikipedia fotografiju učinila dostupnom svima.

Na njegov zahtjev da mu ili isplati novac na osnovu autorskog prava ili ukloni fotografiju, Wikipedia je odgovorila da mu ništa nije dužna jer je majmun snimio fotografiju, a ne on.

Slejter navodi da je prve godine od fotografije zaradio 2.000 funti. Nakon što je fotografija objavljena na Wikipediji, te nije zaštićena autorskim pravima, on više od nje ne zarađuje.

"Izgubio sam 10.000 i više funti prihoda. To ubija moj posao".

Slejter kaže da je 2011. tri dana proveo u Indoneziji, među majmunima.

"Prihvatio me čopor majmuna, pa sam pomislio da bi jedan od njih mogao da napravi fotografiju sebe. Postavio sam kameru na stativ, podesio sve što je trebalo. Sve što je majmun trebalo da uradi jeste da pritisne dugme".

Njegove fotografije su u početku objavili različiti časopisi i novine, ali su fotografije završile i na Wikipediji. Rasprava između autora i internet enciklopedije je postala ponovo aktuelna kada je Wikimedia Foundation nedavno objavila svoj prvi Izvještaj o transparentnosti. Stranica na kojoj je fotografija majmuna objavljena je kasnije nominovana za brisanje, uz napomenu da je u pitanju "autorsko djelo Dejvida Slejtera", te da je "Wikimedia koristi nezakonito".

Guardian navodi da je upitno ko tu ima autorska prava, jer - kako se može suditi da li je ovaj majmun dostojan autorskih prava ili ne?

Šta vi mislite?

Bonus video: