pratite im uši

Kako se konji sporazumijevaju?

"Konji imaju zaista dobar vid - bolji od pasa ili mačaka - ali je njihov izraz lica zanemaren"
1 komentar(a)
konji, Foto: Shutterstock
konji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2019. 20:39h

Novo istraživanje otkriva da velike, izuzetno pokretljive uši jednog konja mogu pokazati drugom konju gdje treba da usmjeri svoju pažnju, što posmatrajućoj životinji može pomoći da pronađe hranu i izbjegne predatore.

Kao jedno od prvih istraživanja na temu komunikacionih puteva koji nedostaju ljudima - poput pokretljivih ušiju, na primjer - jedan od važnih koraka je razumijevanje načina na koji se društvene životinje sporazumijevaju, navodi vođa istraživanja Dženifer Vatan, studentkinja doktorskih studija Univerziteta u Saseksu, prenosi Nacionalna geografija.

Naučnici obično proučavaju kako životinje komuniciraju međusobno fokusirajući se na osobine koje posjeduju i ljudi, poput govora tijela. Međutim, gledajući na svijet iz konjskog ugla, naučnici mogu da steknu uvid u to kako ove životinje dijele informacije, tvrdi Vatanova.

Poput ljudi, konji su veoma društvene životinje. Iako život u velikim grupama sa drugim članovima iste vrste ima svoje mane, on takođe ima svoje prednosti. Životinje mogu da se međusobno čuvaju, pazeći na potencijalne grabljivice dok su druge zauzete ishranom ili potragom za hranom.

Da bi ovaj sistem radio, međutim, životinje moraju da imaju način na koji se sporazumijevaju međusobno.

"Konji imaju zaista dobar vid - bolji od pasa ili mačaka - ali je njihov izraz lica zanemaren", rekla je Vatanova.

Ona pretpostavlja da konji koriste položaj ušiju kao znak gdje da gledaju i da li treba da obrate pažnju na nešto u svom okruženju.