Fascinantne činjenice o većini Rusa: Zašto vole Putina

Kako bi izbegao neutemeljene sterotipe, sajt Business Insider koristio je podatke iz glasačkih centara, Svjetske zdravstvene organizacije, OECD-a...
21 komentar(a)
Vladimir Putin, Rusi, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Rusi, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2014. 11:49h

Zapad se možda pita kako je moguće da većina Rusa sa osmjehom podržavaju vladavinu Vladimira Putina, čovjeka koji polako postaje internacionalna prijetnja.

Naravno, zajedno sa ovim pitanjem, postavljaju se i mnoga druga u vezi sa tim šta Rusi misle i kakvi su inače.

Kako bi izbegao neutemeljene sterotipe, sajt Business Insider koristio je podatke iz glasačkih centara, Svjetske zdravstvene organizacije, Ogranizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj i studija Pew istraživačkog centra kako bi došao do nekih interesantnih činjenica u vezi sa 144 miliona građana Rusije:

* Prosječna odrasla osoba u Rusiji svake godine konzumira 15 litara čistog alkohola, znatno više od prosječne osobe u SAD (9 litara). Alkoholizam je u Rusiji okrivljen za alarmantno veliki broj smrti muškaraca.

* 56 odsto Rusa nije zadovoljno kvalitetom pijaće vode. Rusija je najgora od 36 zemalja sudeći po podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

* 60 odsto Rusa smatra da im se država kreće u pravom smjeru.

* 60 odsto odraslih Rusa konzumira duvan.

* 63 odsto građana Rusije tvrdi da njihovo zdravlje nije dobro.

* Rekordnih 65 odsto Rusa je zadovoljno svojom slobodom da sami izaberu šta će raditi sa svojim životom.

* 67 odsto Rusa plaši se bezbjednosnih agencija u zemlji.

* 69 odsto Rusa vjeruje da su SAD jedna od pet najagresivnijih zemalja prema Rusiji. Tu su još Gruzija, Litvanija, Letonija, Estonija i Ukrajina.

* 74 odsto Rusa živi u gradovima koji su koncentrisani na jugozapadu zemlje. Najveći dio ove velike zemlje jedva je naseljen.

* 76 odsto Rusa vjeruje da su mediji pod državnom kontrolom pouzdani kada su im potrebne informacije u vezi sa Ukrajinom.

* 83 odsto Rusa odobrava Vladimira Putina kao predsjednika, dok je povjerenje u Vladu nešto manje i iznosi 64 odsto.

* 94 odsto Rusa ne odobrava politiku Vlade SAD, dok 94 odsto njih ne odobrava vođe unutar Evropske unije.

Bonus video: