Počelo takmičenje u izležavanju: Ovog puta i inostrana konkurencija

Takmičenju je inače prethodila nova disciplina, maraton na 50 metara u kom je pobjednik bio onaj ko poslednji uđe kroz cilj
122 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2014. 19:14h

U Etno selu u Breznima, između Nikšića i Plužina, danas je počelo tradicionalno takmičeenje u izležavanju. Za titulu najboljeg džabalebaroša prijavilo se 13 takmičara od čega je skoro polovina njih iz naših susjednih zenalja, Srbije i Hrvatske.

Sa samo jednim pravilom, da ni po koju cijenu ne smiju ni sjesti niti ustati, pred takmičarima su sati ležanja u borbi za titulu majstora izležavanja i nagradu od 300 eura. Čast Nikišćana jedini će braniti Boban Gutović.

Na takmičenje je došao sa nebičnim štivom i knjigom ”Župski lonac”. “To sam počeo ovh dana da čitam pa rekoh od ove sate ležeći iskoristim da je dovršim”, kroz osmijeh će Boban.

Sa knjigom takođe, pod nazivom” Mafiji”, ali i sa genetskim kodom Crnogorca, iz Kule u Vojvodini, u disciplini svojih predaka okušaće se i Nikola Adžić. “Taman da provjerim, možda ođe ima neki trik da iskoristim. Možda ima nešto o izelažavanju”, kaže Marko.

Među takmičarima su i četiri pripadnice ljepšeg pola. Olivera Stojanović iz Lazarevca i Nada Lisak iz hrvatskog Ivanić-Grada tu su da se dobro odmore i zabave. Hrvatica je, priznaje, ipak sa taktikom izašla na megdan ostalim džabalebarošima. “Pa malo smo se izmorili sinoć. Nešto smo kao radili pa ćemo danas spavati”, priča Nada dok kroz smijeh dovršava rečenicu.

U organizaciji su zadovoljni, može se reći, međunarodnim odzivom takmičara. Najveću šansu ipak daju takmičarima iz Crne Gore. Tu je Marko Đurović, on je osvojio prvo takmičenje. "Čisto sumnjam da će Crnogorcima neko uzetiti titulu”, uvjeren je Mićo Blagojević, vlasnik Etno sela u Breznima u kom se održava takmičenje.

A prvi favorit, Marko Đurović, sa laganim novinski štivom započeo je pohod na drugu titulu majstora izležavanja. “Nijesam se spremao, samo dobra volja. S obzirom da je prošle godine trajalo 32 sata mislim da ove godine imam rezerve za još 3, ali da me ne čuju ostali, neka misle da sam slab”, našalio se Marko.

Pored njih tu su još i Dejan Purić i Vanaj Muhić iz Beograda. Lokalni takmičari stižu iz porodice Krunić, otac Miloš i kćerka Aleksandra. Iz Crne Gore tu su još Božidar Ulićević i Mladen Krković iz Podogorice, te Stefan Radovanović iz Tivta.

Da sve bude po pravilima brinuće se sudija Ivica Drašković. Takmičenju je inače prethodila nova disciplina, maraton na 50 metara u kom je pobjednik bio onaj ko poslednji uđe kroz cilj. Titulu najsporijeg i 50 eura osvoji je lokalni takmičar Boris Krunić.

Galerija

Bonus video: