Zabranjeno poređenje bivšeg predsjednika Kine sa žabom

U Kini je na snazi cenzura kako bi se spriječilo ismijavanje političkih lidera ili objavljivanje informacije koje kvare sliku vladajuće Komunističke partije
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 11:04h

U Kini je na internetu cenzurisana informacija o postavljanju džinovske statue žabe-krastače u jednom parku u Pekingu, jer su se mnogi Kinezi našalili da žaba s naduvanim obrazima podsjeća na bivšeg kineskog predsjednika Đijanga Cemina. Statua žabe visoka 22 metra postavljena je proteklog vikenda kod jezera u jednom parku u Pekingu.

Posle šala šetača sa interneta su uklonjene sve informacije o žabi-spomeniku. U Kini je na snazi cenzura kako bi se spriječilo ismijavanje političkih lidera ili objavljivanje informacije koje kvare sliku vladajuće Komunističke partije.

Foto: AP

Đijang Cemin, bio je generalni sekretar KP od 1989. do 2002, godina a predsjednik Kine od 1993. do 2003. godine. Iako više nije na vlasti, Đijang ima uticaj u Partiji i on je 2012. godine imao riječ pri izboru novog kineskog rukovodstva.

Mediji u Hongkongu su 2011. godine javili da je Đijang umro i objavili njegovu fotografiju sa ofarbanom kosom što je tada izazvalo podsmjehe na internetu.

Galerija

Bonus video: