U Nikšiću se otvara Street Workout park

Street Workout ili ulični način vježbanja se 80-ih godina pojavio u Americi, da bi se kasnije prenio u Evropu
50 pregleda 2 komentar(a)
Street Workout, Foto: NVO "Zeleni centar"
Street Workout, Foto: NVO "Zeleni centar"
Ažurirano: 19.07.2014. 06:51h

U park šumi Trebjesa, u Nikšiću, uz sportiste i rekreativce, kao i predstavnike lokalne uprave i NVO sektora, danas će svečano biti otvoren prvi Street Workout & Calisthenics park u tom gradu.

Street Workout ili ulični način vježbanja se 80-ih godina pojavio u Americi, da bi se kasnije prenio u Evropu, u kojoj i počinje njegova ekspanzija, a Ekološko udruženje mladih „Zeleni centar“ riješilo je da i Nikšićani budu u korak „sa pozitivnom manijom uličnog treniranja“.

„Cilj našeg udruženja je bio da se građani Nikšića, a posebno mladi, na potpuno besplatan način bave calisthenicsom, sportom koji doprinosi jačanju psihofizičke forme”, kazao je Miloš Džiknić, predsjednik „Zelenog centra“.

Iako će park danas svečano biti otvoren Nikšićani su ovih dana već isprobali sprave koje će, kako se nadaju iz „Zelenog centra“, postati nezaobilazno mjesto za trening gdje će mladi, ali i oni koji se tako osjećaju, vježbati „snagu, izdržljivost i eksplozivnost koristeći težinu sopstvenog tijela kao opterećenje“.

Džiknić je kazao da je u planu organizovanje takmičenja u calisthenicsu, kao i izgradnja još ovakvih parkova kako bi Nikšić postao centar Street Workouta u Crnoj Gori.

Postavljanje street workout parka pomenuta NVO realizovala je u sklopu projekta, koji su podržali Fond za aktivno građanstvo i Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine opštine Nikšić.

Ovaj sport u svijetu doživljava ekspanziju zbog činjenice da se u njemu mogu oprobati svi bez obzira na pol, godište ili fizičku pripremljenost, a vježbe se mogu izvoditi bilo gdje i bilo kada.

Bonus video: