Odbijena molba

Putin protiv Kevina Spejsija: Rusija odbila snimanje "Kuće od karata" u sali SB UN-a

Dozvola za snimanje se može dobiti samo ako se svih 15 zemalja članica SB UN saglase, a Rusija je odbila
84 pregleda 5 komentar(a)
Kevin Spejsi, Foto: Shutterstock
Kevin Spejsi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.07.2014. 19:12h

Rusija je odbila molbu producenata popularne serije "Kuća od karata", u kojoj Kevin Spejsi glumi nemilosrdnog američkog političara Frenka Andervuda, da snimi pojedine scene u sali u kojoj se sastaje Savjet bezbjednosti UN.

Strimig mreža "Netfliks", na kojoj se serija prikazuje, zatražila je od UN dozvolu da tokom vikenda i noću snima u sali u kojoj se prilikom donošenja rezolucija sastaje 15-člano tijelo UN.

Dozvola za snimanje se, međutim, može dobiti samo ukoliko se svih 15 zemalja članica saglase, a Rusija je odbila.

Žerar Aro, francuski amabasador u UN, prokomentarisao je uz šalu ovaj slučaj.

"Pretpostavljam da ste razočarani, jer ste željeli da vidite glumce. Ipak je dobro ispalo, jer mislim da bi glumci izgledali daleko elegantnije od nas, a radnja daleko romantičnija od realnosti pa smo možda zbog toga željeli da izbjegnemo poređenje", rekao je on.

Sjedište UN u Njujorku, ali ne i sala Savjeta bezbjednosti, i ranije je prikazivano na filmu i televiziji.

Američki reditelj Sidni Polak je 2005. dobio dozvolu od tadašnjeg generalnog sekretara UN Kofija Anana da u zgradi svjetske organizacije snimi neke od scena filma "Prevodilac" sa Nikol Kidmen i Šonom Penom u glavnim ulogama.

Alfredu Hičkoku, međutim, ta privilegija je uskraćena. Njegov zahtjev da u UN snimi scene iz trilera "Sjever Sjeverozapad", sa Kerijem Grantom, bio je glatko odbijen, te je legendarni britanski reditelj morao da unutrašnjost zgrade snima u adaptiranom studiju.

Preporučujemo za Vas