Poslanici SPS-a

Bore se za kulturu: Srđan Dragojević i Neša Galija o radu u Skupštini

Dragojević tvrdi da bi usvajanje nekih njegovih amandmana drastično promijenilo stanje na kulturnoj sceni u Srbiji
60 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Dragojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Dragojević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2019. 09:04h

Režiser Srđan Dragojević i frontmen grupe Galija Nenad Neša Milosavljević predstavljaju umjetničke snage u srpskom parlamentu.

Oni su o svojim iskustvima u ulozi poslanika pričali za Tanjug, i dok je autor kultnih filmova kao što su "Lepa sela lepo gore" i "Rane" bio i u prošlom sazivu parlamenta, Neša je priznao da se tek uči zanatu, a dva umjetnika, koji su članovi SPS, u prethodnom periodu borili su se za zakone o medijima i autorskim pravima.

Dragojević posebno ističe borbu za zaštitu domaće proizvodnje i tvrdi da bi eventualno usvajanje nekih njegovih amandmana drastično promijenilo stanje na kulturnoj sceni u Srbiji.

"Nevjerovatno veliki broj glumaca živi u siromaštvu i bijedi iako su tokom svoje karijere ostvarili neke zaista velike uloge. To će pomoći i da se jedna institucija, koja se zove nacionalnom penzijom, eleminiše tako što će mnogi veliki stvaraoci moći da pod stare dane zarađuju od svoje kreativnosti, umjesto što dobijaju milostinju od države", kazao je režiser.

Dragojević je kazao da Skupština može da bude i inspirativna, a sebe je nazvao štreberom, opisujući koliko je posvećen poslu poslanika.

"Jeste ovo na neki način opterećenje, gubite do određene mjere vrijeme za stvaranje, ali sam odlučio da ipak pokušam da budem u ovom domu predstavnik tih 30 i nešto hiljada ljudi koji se kreativno bave kulturom i stvaralaštvom. Ako uspijem da uradim nešto bio bih jako ponosan", ispričao je Dragojević.