Nova mapa inteligencije Evrope: Crna Gora na začelju

Za razliku od prethodne mape, na novoj mapi je upisan i prosjek inteligencije građana Crne Gore, i to 86, što nas svrstava na samo začelje Balkana, ali i Evrope
784 pregleda 40 komentar(a)
mapa inteligencije, Foto: Jakub Marian
mapa inteligencije, Foto: Jakub Marian
Ažurirano: 03.07.2014. 11:34h

Karta prosječne inteligencije evropskih naroda koju je nedavno objavio češki matematičar i lingvist Jakub Marian, izazvala je brojne reakcije u regionu.

Najbučnije reakcije na mapu, u kojoj nije bilo podatka o prosječnom IQ-u Crnogoraca, stiglo je, po svemu sudeći iz Hrvatske, gdje nijesu bili zadovoljni svojim rezultatom, pa je došlo do revizije.

Na novoj mapi, Hrvati su u samom vrhu, sa prosječnim IQ-om 98, koliko iznosi i u Sloveniji. Za razliku od prethodne, na novoj mapi je upisan i prosjek inteligencije građana Crne Gore, i to 86 (pogledajte glavnu sliku teksta), što nas svrstava na samo začelje Balkana, ali i Evrope. "Gori" je prosjek jedino BiH (83) i Albanije (82).

Marian je, kako piše Index.hr, "nakon sugestije jednog čitataoca" napisao da su podaci koje je prikupio iz Rindermannovog istraživanja iz 2007. zastarjeli (u njemu je korišćeno istraživanje iz 1952. za područje Hrvatske) te da se prethodno objavljena karta treba smatrati nevažećom.

Nove karte Marian je napravio prema studiji Richarda Lynna i Tatua Vanhanena iz 2012. godine, nazvanoj "Inteligencija: Objedinjavajući faktor društvenih nauka".

Treća karta prikazuje razliku između prve i druge i uz nju stoji napomena: "Treba napomenuti da neuobičajeno velika razlika za Bosnu i Hercegovinu ukazuje na činjenicu da je došlo do velike statističke greške u barem jednoj od prikazanih brojki".

Dakle, stvar se prilično zakomplicirala zahvaljujući autorovoj nepažnji, obezbijedila mu lošu repuraciju, ali mu zato i donijela toliko željene klikove. Barem iz Hrvatske, piše Index.hr.

Bonus video: