Kako poznati prate Svjetsko prvenstvo u Brazilu: "Lale" i Njemci svima favoriti

I dio pripadnica ljepšeg pola pomno prati dešavanja u Brazilu, posjećuje kladionice i ispunjava dobitne tikete...
86 pregleda 1 komentar(a)
Mundijal, Svjetsko prvenstvo u fudbalu, Foto: Reuters
Mundijal, Svjetsko prvenstvo u fudbalu, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2014. 15:37h

Fudbalska groznica ovih dana trese planetu dok traje Svjetsko prvenstvo u Brazilu, a na nju nisu imune ni poznate ličnosti iz Crne Gore. Poznati su za "Vijesti" pričali o tome koliko prate prvenstvo i za koga navijaju.

I, dok je logično da većina muškaraca ovih dana dosta vremena provodi ispred malih ekrana, nekoga će možda iznenaditi i da dobar dio pripadnica ljepšeg pola sa kojima smo razgovarali pomno prati dešavanja u Brazilu.

Poznati kantautor i čovjek koji stoji iza jedne od pjesama posvećenih crnogorskoj fudbalskoj reprezentaciji Božo Bulatović kaže da intenzivno prati rezultate i obično odgleda utakmicu koja se daje u terminu od 21 sat.

"Atmosfera u kući je uobičajena, nema navijačke euforije. Mislim da će biti iznenađenja, Njemačka - Holandija će možda biti finale, mada i Francuzi i Čileanci mogu da iznenade", njegova je prognoza.

I gitarista Srđa Bulatović prati Svjetsko prvenstvo u društvu svoje porodice. Njegovi favoriti su takođe Njemačka i Holandija, reprezentacije koje po njegovom mišljenju igraju sigurno i kvalitetno.

Srđa Bulatović

"Međutim, to ništa ne znači, jer na prvenstvu svako može svakoga da pobijedi. Iznenađenja su normalna pojava. Utakmice su veoma uzbudljive i interesantne, posebno zbog toga što u većini vidimo mnogo golova", ističe on. Izabranici Luja Van Gala su izgleda omiljeni među sagovornicima "Vijesti", jer za Holandiju navija i Ana Ponoš, sekretarka za vanjske poslove i evropske integracije u Pozitivnoj.

Ana Ponoš

"Još od malena mi se dopadala ta ekipa, bili su mi simpatični i dobro su igrali tu prvu utakmicu koju sam gledala. A i njihov dres je narandžaste boje kao Pozitivna", objašnjava ona zašto su joj "lale" favoriti. Ovo Svjetsko prvenstvo je drugačije od ostalih za nju, priznaje da prethodna nije toliko pratila, ali sada je sve promijenila - kladionica. "Prvi put u životu sam počela sa drugaricama da igram kladionicu. Kladimo se svake nedjelje, igramo sisteme, fikseve... Imali smo dva dobitka do sad, istina mala, ali sve što dobijemo ulažemo u nove tikete. Ne da bi nešto zaradili, već što nam je zanimljivije zbog toga da pratimo utakmice", priča ona.

Za razliku od nje manekenka i vlasnica titule "Mis Universe Montenegro 2013" Nikoleta Jovanović otkriva da ne prati dešavanja u Brazilu jer nema vremena zbog mnogo obaveza. Gledala je, kaže, samo prvi meč između Hrvatske i domaćina. Ipak, dodaje da ne bi imala ništa protiv da se nađe na nekoj od tribina u Riju, Braziliji, Sao Paolu, Porto Alegreu... "Sviđa mi se euforija oko svega toga, voljela bih da pođem i da imam priliku da osjetim taj adrenalin na tribinama. Moji ukućani i prijatelji sve prate i obavještavaju me što se dešava", kazala je ona. Poput Jovanovićeve, glumica Jelena Minić takođe nema kad od obaveza da isprati utakmice."Žao mi je što ne stižem, inače bih rado pratila, ali pošto je suprotno ne mogu reći da imam nekog favorita. Naravno, mnoge ljude oko mene je uhvatila fudbalska groznica", priča ona.

Nikoleta Jovanović

Pjevač Danijel Alibabić za "Vijesti" je kazao da se trudi da odgleda koliko može utakmica.

"Favorit mi je Argentina, ali svakako da svim srcem navijam za Bosnu i Hrvatsku, da doguraju što dalje. Po mom mišljenju, Argentinci igraju najljepši fudbal, dominiraju terenom, plešu sa loptom. Pravi je užitak gledati njihove majstorije", opisao je svoj doživljaj nekadašnji član grupe No Name.

Njegova koleginica iz muzičkih voda Renata Perazić ističe da obožava sport, a pogotovo fudbal, zato što je to od malena pratila sa ocem i bratom.

Ne propušta velike sportske događaje, pa ni Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

"Moj favorit je, kao i na prethodnom prvenstvu, Njemačka zbog kvalitetne organizacije igre, ponašanja igrača, trenera...", priča ona i dodaje da će joj mnogi zamjeriti što joj je drago što su Španija i Engleska ispale iz daljeg takmičenja (doduše ovi drugi teoretski još nisu, ali su na ivici). Pjevačica kaže da najveći fudbalski turnir na svijetu nije poremetio atmosferu u njenoj kući. "S obzirom na to da živim sa ćerkom i mačkom niko ništa ne trpi. Kristina gleda svoje serije, pomalo se uključi da pita koji je rezultat ili ko igra, a društvo mi pravi mačka koja izbezumljeno prati loptu u nadi ne bi li je uhvatila", kroz smijeh prepričava Renata.

I fudbaler Đorđije Ćetković navija za Njemačku na Svjetskom prvenstvu, zbog kojeg ga kako priznaje ne gledaju često kući ovih dana.

Đorđije Ćetković

"Ne ulazim u kuću iz razloga što pratim sve utakmice sa prijateljima u lokalu, a supruga ne može da shvati to, jer nije toliko upućena u fudbal i prvenstva", otkriva on.

Posebna atmosfera tokom Mundijala

Fudbal odavno nosi titulu "najvažnije sporedne stvari na svijetu".

Milioni, čak milijarde onih koji ovog mjeseca prate utakmice u Brazilu najbolji su dokaz za to.

Ćetković se kao fudbaler, logično, slaže sa ovom konstrukcijom i ističe da je imao sreću i mogućnost da to osjeti kroz svoju karijeru.

"Uglavnom, utakmice pratim sa društvom, ali vlada posebna atmosfera za vrijeme Svjetskog prvenstva. Ipak, ne mislim da je fudbal najbitnija sporedna stvar. Ne pratim ga pretjerano, volim Svjetsko i Evropsko prvenstvo, to je pravi doživljaj", smatra Alibabić. Za Srđu Bulatovića, u čijem domu je, kako kaže, ovih dana navijačka atmosfera fudbal definitivno jeste najbitnija sporedna stvar, a ta definicija je i za Anu Ponoš tačna sudeći po reakcijama njene okoline. "Moje društvo je ovih dana potpuno posvećeno prvenstvu, koje je ispred svega drugog", dodaje ona. Božo Bulatović ne bi se složio sa njima. On je ipak zaljubljen u drugačiji sport - kikboks. "Najvažnija sporedna stvar na svijetu za mene je K1. Propustio bih sve utakmice u zamjenu za jedan meč Badr Harija i recimo Gokana Sakija", otkriva on.

Bonus video: