Aukcija u Sotbiju

Poštanska markica prodata za gotovo 10 miliona dolara

Ta neobična marka iz 1856. iz Britanske Gvajane već tri puta je u svojoj istoriji obarala vrijednost na aukcijama za pojedinačno prodatu markicu
1 komentar(a)
poštanska markica, Foto: Reuters
poštanska markica, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2014. 06:49h

Poštanska marka iz 19. vijeka iz britanske kolonije u Južnoj Americi prodata je na aukciji u Njujorku za 9,5 miliona dolara (7 miliona eura), saopštila je u utorak veče aukcijska kuća Sotbi.

Ta neobična marka iz 1856. iz Britanske Gvajane već tri puta je u svojoj istoriji obarala vrijednost na aukcijama za pojedinačno prodatu markicu.

Ova poštanska marka dimenzija 2,5x3 centimetra nije viđena u javnosti od 1986. godine. To je jedina marka koja nedostaje privatnoj kolekciji britanske kraljevske porodice.

Posljednji vlasnik markice iz Gvajane bio je Džon E. DiPont, nasljednik bogatstva porodične hemijske kompanije, koji je osuđen za ubistvo olimpijskog šampiona u rvanju 1984. godine.

Njen prvi vlasnik bio je 12-godišnji Škotlanđanin koji je živio u Južnoj Americi i koji ju je dodao u svoju kolekciju pošto ju je slučajno pronašao među porodičnim dokumentima 1873. godine. Marku je prodao za par šilinga lokalnom kolekcionaru Nilu Mekinonu.

Mekinon je marku čuvao pet godina, da bi je prodao dileru iz Liverpula koji je uvidio njenu posebnost. Marka je potom prodata njemačkom grofu Filipu fon Feraju, koji je važio za jednog od najvećih kolekcionara markica.

Poslije njegove smrti 1917, markica je postala dio kolekcije u muzeju u Berlinu, a kolekciju je preuzela Francuska na ime ratnih reparacija da bi je prodala na 14 aukcija.

Markica iz Gvajane je prodata za 35.000 dolara 1922, što je tada bio rekord za jednu marku. Do sada je marka preprodavana više puta, a poslednji rekord je postigla 1980. godine, kada je prodata za 935.000 dolara.

Preporučujemo za Vas