Hilari Klinton: Sarkozi voli tračeve, Putin je autokrata, a Merkel je najmoćnija u EU

„On vas uvijek testira, uvijek pomjera granice“, napisala je Putinu, koga je opisala kao autokratskog lidera
4 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2014. 10:10h

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton napisala je u svojoj novoj knjizi, koja uskoro treba da izađe, da bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi voli da prenosi tračeve i da ogovara svoje kolege iz svijeta.

"Prenosi tračeve i nonšalantno opisuje druge svjetske lidere kao 'ludake' i 'nesposobnjakoviće'. Jedan lider je tako 'lud jer je zavisnik od narkotika', a drugi ima vojsku koja ne zna da se bori, ili mu je porodica neotesana", piše Hilari Klinton, a prenose danas francuski mediji.

Prema njenim riječima, Sarkozi je kritikovao diplomatiju u kojoj su pretežno muškarci. "Uvijek se pitao zašto mu stalno dolaze starci i pripiti muškarci (diplomate)", navodi se u knjizi.

"Većina svjetskih lidera su mirni kako privatno tako i u javnosti. To nije slučaj sa Sarkozijem. On je teatralniji i zabavniji privatno. Stalno skakuće i teatralno gestikulira, a njegov prevodilac je uvijek savršeno prevodio Sarkozijeve riječi s njegovom intonacijom i gestikulacijom", napisala je Hilari Klinton.

Ona je rekla da su uvijek na kraju uspjevali da se dogovore i da je Sarkozi, i pored svega, "pravi džentlmen".

Knjiga Hilari Klinton "Teški izbori" opisuje podjele u američkoj administraciji tokom “arapskog proljeća” 2011. godine.

Putin autokrata, Ahmadinedžad ratoborni pijevac

U Knjizi „Teške odluke“ Hilari Klinton na 635 strana opisuje odnose sa svjetskim liderima. Tako ona za predsednika Rusije Vladimira Putina piše da je „opsjednut obnavljanjem sovjetske imperije“, dok je bivši kineski predsjednik Hu Đintao bio „distanciran“, a bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad „ratoborni pijevac“.

Klintonova, koja je tokom četiri godine diplomatske karijere obišla 112 zemalja, piše kako su njene veze sa liderima često bile presudne u pregovorima.

„Lični element je mnogo važniji u međunarodnim odnosima nego što bi mnogi očekivali“, piše ona u knjizi.

Jedan od najtežih odnosa Klintonova je imala sa Putinom poslije neuspjelog pokušaja poboljšanja američko-ruskih veza na početku mandata predsjednika SAD Baraka Obame.

„On vas uvijek testira, uvijek pomjera granice“, napisala je ona o ruskom predsjedniku koga je opisala kao autokratskog lidera koji „uvijek hoće više moći, više teritorija i više uticaja“.

Merke “nosi Evropu na svojim ramenima”

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel je rekla da je „najmoćniji lider u Evropi“, navodi AFP. „Ona nosi Evropu na svojim ramenima“ napisala je o Merkelovoj, koju je upoznala još 1994. kada je sa suprugom Bilom Klintonom, koji je tada bio predsjednik SAD, došla u Berlin.

Bonus video: