Vojnik usvojio psa koji mu je spasao život

"Na dan kada je Lajku pogodio metak, osjetio sam snažnu potrebu da joj pomognem", kaže Mekdonald
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2014. 13:53h

Narednik Džulijan Mekdonald nikada ne bi ostavio svog saborca kada mu je pomoć najpotrebnija. Isto se odnosi i na pse, koji su, kao i ljudi, u vojsci smatrani za braću.

Upravo zbog toga Džulijan je, po povratku iz misije, odlučio da sa sobom povede i vjerog psa po imenu Lajka, iako su mu rekli da pas nije pogodan za usvajanje.

Razlog iz kog je on toliko želio da Lajki pruži dom je to što je ova dobra kuca u jednoj prilici njemu spasila život, rizikujući sopstveni.

"Na dan kada je Lajku pogodio metak, osjetio sam snažnu potrebu da joj pomognem. Ovom psu dugujem svaki momenat koji provedem sa svojim sinom, majkom, porodicom. Dugujem mu sve", kaže Mekdonald.

Pas je tokom misije zadobio četiri prostrijelne rane i nalazio se na ivici smrti. Iako se nalazila u teškom stanju, uspjela je da odbrani svoje saborce, koji njenoj hrabrosti i snazi duguju svoj život.

Kada je došlo vrijeme za povratak, Mekdonald je preduzeo sve neophodne korake kako bi Lajku poveo sa sobom. Ovom psu je prednja noga zbog povreda amputirana, zbog čega ona više nije mogla da obavlja svoje zadatke. Osim toga, smatrana je za agresivnu životinju, nepogodnu za život u kući sa djecom. Uprkos svemu tome, vojnik je na kraju stekao pravo da je povede sa sobom.

Lajka se danas uspješno prilagođava mirnom porodičnom životu, a njen vlasnik kaže da je strpljiva i tolerantna i da se lijepo slaže sa njegovom djecom.

Galerija

Bonus video: