Njeno prezime zvuči poznato: Prvi vozač bila je žena

Bez znanja svog muža je isprobala 1888. novo vozilo na putu od Manhajma do Forchajma, dugom 106 kilometara
65 pregleda 0 komentar(a)
Berta Benc skulptura, Foto: Wikimedia Commons/4028mdk09
Berta Benc skulptura, Foto: Wikimedia Commons/4028mdk09
Ažurirano: 28.08.2018. 15:31h

Iako neki muškarci i danas smatraju da ženama nije mjesto za volanom, upravo je jedna pripadnica ljepšeg pola dala početni impuls automobilskoj industriji. Bila je to Berta Benc, supruga jednog od pionira auto-industrije Karla Benca.

Ona se davne 1888. odvažila da sjedne za upravljač vozila sa tri točka koje je konstruisao njen suprug, osnivač kompanije koja će izroditi jednu od najpoznatijih automobilskih marki na svijetu, Mercedes-Benc.

Dok je Karl smatrao da još nije vrijeme da isproba svoj izum u vožnji po javnom putu. Berta je bila suprotnog mišljenja – vjerovala je da svijet spreman za automobile. Bez znanja svog muža, odlučila je da isproba novo vozilo koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba moglo izgledati kao kočija bez konja, i to na putu od Manhajma do Forchajma, dugom 106 kilometara.

Njeno istorijsko putovanje imalo je za cilj da pokaže da vozilo - u koje su ona i Karl investirali dosta novca - predstavlja značajan i koristan izum koji, ako ga na pravi način prikažu svijetu, može da im donese finansijsku korist.

Bencov automobil na tri točka dobijao je pogon od četvorotaktnog motora od 2,5 konjskih snaga, i bio je sposoban da postigne brzinu od 40 kilometara na sat.

Tokom svog epskog putovanja, Berta, koja je posjedovala zavidno znanje iz mehanike, uspjela je da otkloni više kvarova, a usput je morala da se zaustavi u gradiću Vislohu kako bi od lokalnog apotekara kupila još goriva za automobil.

Berta na ovom istorijskom putovanju nije bila sama. Pomagali su joj sinovi Rihard (13) i Ojgen (15), koji su, između ostalog, bili zaduženi da snabdijevaju motor neophodnom vodom za hlađenje koja je morala često da se dopunjava.

Oni su u više navrata bili prinuđeni da poguraju automobil na uzbrdicama, s obzirom da vozilo nije imalo dovoljno snage da samo uz pomoć motora savlada strme uspone na putu.

Berta ja na kraju uspjela u svom naumu i kada je stigla na odredište obavijestila je svog supruga telegramom o uspješno završenom putovanju. Čak je i ponovila podvig, kada se nekoliko dana kasnije automobilom vratila u Manhajm.

Bonus video: