Presuda: Bogata baka nije dužna da unučićima plaća skijanje

Apelacioni sud u Varšavi stavio tačku na bizarni spor jedne Poljakinje koja je od bivše svekrve nakon razvoda tražila alimentaciju da unučići žive u luksuzu na koji su navikli
82 pregleda 1 komentar(a)
baba, Foto: Shutterstock
baba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2014. 09:28h

Baka nije dužna da umjesto sina plaća unučićima skijanje u Alpima, skupe privatne škole i dotira režije luksuznog stana, definitivno je Apelacioni sud u Varšavi stavio tačku na bizarni spor jedne Poljakinje koja je od bivše svekrve nakon razvoda tražila alimentaciju da unučići žive u luksuzu na koji su navikli.

Od poznate penzionisane ljekarke iz Vršave snaha je zatražila da ona isplaćuje alimentaciju kada su njenom sinu, ocu dvoje tinejdžera, tokom krize propali poslovi i nije više mogao da plaća neuobičajeno visoku alimentaciju za poljske prilike - oko 1.600 eura mjesečno.

"Cijeli život djeca su imala veoma visok standard i na takav život su navikla", objasnila je sudu snaha zašto traži od bake da ona nastavi da plaća alimentaciju kako bi se pokrili troškovi djece koje je procijenila na 2.500 eura mjesečno.

"Pomagala sam djeci, ali dobrovoljno. Ne želim da to bude prinudno. Ako snaha želi da održi standard, neka počne da radi puno radno vrijeme", odbila je ljekarka da plaća alimentaciju.

Apelacioni sud presudio je u korist bake, a majci djece poručio da nikada ništa nije zauvijek i da ako se mijenja životna situacija oca, obaveza je prvenstveno majke a ne bake, čak i kada je bogata, i za to što posjeduje ne mora nikome da se pravda.

"Sud je utvrdio da djeca ne žive u bijedi i da im ne nedostaje novca za hranu, ljekarsku brigu i ljetovanja. Majka ne radi puno radno vrijeme i ne pokazuje želju da sama popravi materijalnu situaciju djece", kazala je o odluci suda za današnju “Gazetu viborču” advokatkinja bake Ana Čamarska.

Bonus video: