Propaganda u vrijeme Velikog rata: Crna Gora kao komarac

Cilj mapa očigledno je bio predstaviti “dobre” i “loše” momke i time dati uporište i opravdanje za krvave borbe vođene na ratnim bojištima
183 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2014. 11:02h

Prvi svjetski rat postavio je temelje ratne propagande, a zaraćene strane trudile su se da neprijatelju, pored oružjem, udarce zadaju i na papiru. Podrugljivi plakati, crteži i mape koristile su se da moralno omalovaže i ponize protivnika, a sve u cilju opravdavanja sopstvenih ratnih ciljeva, piše Blic.

Svoje mjesto na propagandnim mapama u vrijeme Velikog rata našla je i Crna Gora.

Pored propagandnog materijala koji je služio da mobiliše stanovništvo, Veliki rat poslužio je i kao nepresušna inspiracija njemačkim crtačima koji su crtali omalovažavajuće mape Evrope predstavljajući Njemce kao žrtve koje se uglavnom brane od napada sa svih strana - Rusije, Francuske, Engleske...

Cilj mapa očigledno je bio predstaviti “dobre” i “loše” momke i time dati uporište i opravdanje za krvave borbe vođene na ratnim bojištima, navodi Blic.

Rusi, Francuzi i Englezi predstavljani su uglavnom kao nemilosrdni vojnici koji prijete sa svih strana, a manje države najčešće su ponižavane simboličnim motivima gdje su Crna Gora i Srbija prikazivane rame uz rame.

Na jednoj mapi Crna Gora je predstavljena kao vaška koja grize austrougarskog vojnika koji pokušava da se odbrani od nemilosrdnog ruskog vojnika, a Srbija kao svinja.

Blic navodi pretpostavku da je njemačkom autoru kao inspiracija poslužio "Rat svinja" odnosno jedan od razloga zaoštravanja sukoba između Srbije i Austrougarske kada je povećana carina na svinjsko meso iz Srbije jer je Mađarska negodovala zbog izvoza svinja iz Srbije u monarhiju. Još jedna mapa prikazala je Srbiju kao svinje koje Austrougari drže na nišanu.

Sljedeća mapa nastala u Njemačkoj predstavila je Crnu Goru i Srbiju kao dva komarca koja ubadaju austrougarskog oficira predstavljenog kao pas. Nejasna je simbolika ovog crteža, ali prema izrazu lica psa, može se pretpostaviti da i mali ubodi mogu mnogo da zabole.

Foto: Flickr.com/Paul K

Mapa nazvana "ubiti orla" gdje je Njemačka predstavljena kao orao koga trzaju sa svih strana Srbija ima ulogu omanjeg psa koji grize za nogu klovna (Austrougarsku) koji pokušava da zaštiti Orla. Kako su veće vojne sile saveznice prikazane kao krvoločne životinje ili opaki vojnici, pretpostavlja se da je poruka da Srbija nije dovoljno snažna da ugrozi neprijatelja.

Srbija i Crna Gora uspjele su na ovoj mapi da izuju jednu čizmu austrougarskom vojniku, a čizma predstavlja Bosnu i Hercegovinu što nosi poruku da su Srbi i Crnogorci preuzeli (ili otimaju) ovu teritoriju.

Foto: Flickr.com/Paul K

Na ovoj mapi autrougarski vojnik drži za glave Crnu Goru i Sbriju kao da ih prekorava i opominje ili prijeti.

Foto: Flickr.com/Paul K

Galerija

Bonus video: