Oland zakazao odvojene večere sa Obamom i Putinom

Oland će ugostiti najmanje 18 šefova država ove nedjelje povodom obilježavanja 70 godina od iskrcavanja saveznika u Normandiji
0 komentar(a)
Obama i Oland, Foto: Reuters
Obama i Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2014. 15:42h

Francuski predsjednik Fransoa Oland sigurno neće biti gladan u četvrtak uveče pošto će dva puta večerati - prvo s predsjednikom Sjdinjenih Država Barakom Obamom, a potom i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, piše danas londonski “Telegraf”.

“To će biti digestivni i logistički izazov, ali najbezbjednije diplomatsko rješenje za francuskog predsjednika kako se ne bi srela dva predsjednika”, dodaje list.

Oland će ugostiti najmanje 18 šefova država ove nedjelje povodom obilježavanja 70 godina od iskrcavanja saveznika u Normandiji. Obama i Putin su među njima, ali nije planiran njihov bilateralni sastanak zbog tenzija oko Ukrajine.

Francuske i ruske diplomate u Parizu kažu da će Oland u četvrtak organizovati dvije večere. Prvo će doći Obama, a dva sata kasnije i Putin, kažu neimenovane diplomate.

Obamin spoljnopolitički savjetnik Ben Rods kaže da će američki predsjednik imati niz odvojenih sastanaka, ali da “neće biti trilateralne večere”.

Jedna od večera bi možda mogla da bude i izvan Jelisejske palate, kaže neimenovani francuski diplomata. Time bi se smanjila vjerovatnoća da Obama i Putin nalete jedan na drugog.

“Telegraf” dodaje da je Francuska zbog bankarskih i energetskih veza sa Rusijom bila mnogo opreznija po pitanju uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, a Oland je branio svoju odluku da Putin ostane na listi zvanica povodom obilježavanja iskrcavanja u Normandiji.

List dodaje i da bi Putin mogao da naleti i na novoizabranog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, koga je Oland u posljednjem trenutku ubacio na listu zvanica.

Bonus video: