Rezultati studije

Petina Evropljana ne koristi internet

I pored toga što se upotreba interneta razvija velikom brzinom u svijetu, digitalni jaz ostaje gorka realnost
1 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock
internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2019. 14:38h

Velika većina Evropljana - 62 odsto, svakodnevno posjećuje veb sajtove, dok 20 odsto ispitanika izjavljuje da nikada nije koristilo internet, pokazuje studija Centra za digitalnu strategiju pri Evropskoj uniji.

I pored toga što se upotreba interneta razvija velikom brzinom u svijetu, digitalni jaz ostaje gorka realnost, posmatrajući i zemlje članice Evropske unije, piše francuski “Figaro”.

Tako, u Rumuniji i Bugarskoj, čak 40 odsto stanovnika ne koristi internet, dok su na suprotnoj strani Švedska i Danska, gdje ta proporcija iznosi svega četiri odsto.

Sa 14 odsto ispitanika koji su izjavili da se nikada nisu konektovali na internet, Francuska se nalazi između ove dvije krajnosti.

U prosjeku, 62 odsto Evropljana svakodnevno koristi internet, 72 odsto njih jednom nedjeljno, a 20 odsto njih ne upražnjava ovu aktivnost.

U istraživanju se između ostalog navodi i da je internet sve popularniji za trgovinu, pa je tako 47 odsto Evropljana izjavilo da rado kupuje preko interneta, što je za 12 procentnih poena više nego prije četiri godine.