Rezultati studije

Petina Evropljana ne koristi internet

I pored toga što se upotreba interneta razvija velikom brzinom u svijetu, digitalni jaz ostaje gorka realnost
1 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock
internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 15:07h

Velika većina Evropljana - 62 odsto, svakodnevno posjećuje veb sajtove, dok 20 odsto ispitanika izjavljuje da nikada nije koristilo internet, pokazuje studija Centra za digitalnu strategiju pri Evropskoj uniji.

I pored toga što se upotreba interneta razvija velikom brzinom u svijetu, digitalni jaz ostaje gorka realnost, posmatrajući i zemlje članice Evropske unije, piše francuski “Figaro”.

Tako, u Rumuniji i Bugarskoj, čak 40 odsto stanovnika ne koristi internet, dok su na suprotnoj strani Švedska i Danska, gdje ta proporcija iznosi svega četiri odsto.

Sa 14 odsto ispitanika koji su izjavili da se nikada nisu konektovali na internet, Francuska se nalazi između ove dvije krajnosti.

U prosjeku, 62 odsto Evropljana svakodnevno koristi internet, 72 odsto njih jednom nedjeljno, a 20 odsto njih ne upražnjava ovu aktivnost.

U istraživanju se između ostalog navodi i da je internet sve popularniji za trgovinu, pa je tako 47 odsto Evropljana izjavilo da rado kupuje preko interneta, što je za 12 procentnih poena više nego prije četiri godine.

Preporučujemo za Vas