“Kum ekstazija” Saša Šulgin preminuo u 89. godini

Šulgin je bio ikona psihodeličnog pokreta u SAD, a sintetizovao je ranije nepoznate psihoaktivne supstance i testirao ih na sebi
5 komentar(a)
ekstazi, Foto: Shutterstock
ekstazi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2014. 15:21h

Američki hemičar i farmakolog Aleksandar Saša Šulgin, najpoznatiji po uvođenju MDMA (ekstazija) u psihoterapeutske svrhe, umro je u ponedjeljak u 89. godini, i to kako se navodi “u miru, okružen porodicom.”

Šulgin je bio ikona psihodeličnog pokreta u SAD, a sintetizovao je ranije nepoznate psihoaktivne supstance i testirao ih na sebi, pravio detaljne analize svojih iskustava i kasnije sve to pretvorio u knjige, među kojima su i PiHKAL “Phenethylamines I Have Known And Loved” i TiHKAL “Tryptamines I Have Known And Loved”.

Tokom svojih eksperimenata Šulgin je navodno sintetizovao preko 200 novih psihoaktivnih supstanci i rangirao njihov efekat po sopstvenoj “Šulginovoj skali”.

Šulgin je studirao organsku hemiju na Harvardu, a po stupanju u mornaricu 1943. godine zaintrigirao se za psihofarmakologiju i poslije II svjetskog rata završio postdoktorske studije u San Francisku. Radio je kao hemičar, a 1965. godine krenuo je da se samostalno bavi istraživanjem veze psihijatrije i farmakologije u svojoj kućnoj laboratoriji u Berkliju, u Kaliforniji. Šulgin 1976. godine “upoznaje” MDMA supstancu koja je prvi put sintetizovana još 1912. u Njemačkoj. 1979. Šulgin je upoznao svoju buduću suprugu Anu, koja mu je postala najbliži saradnik i koautorka većine njegovih knjiga.

U novembru 2010. Šulgin je preživio šlog i proveo neko vrijeme u bolnici u San Francisku. Pošto je liječenje koštalo više nego što je njegovo osiguranje pokrivalo (jedva 80%), Šulginovi poštovaoci širom svijeta organizovali su akciju tokom koje su skupljena značajna sredstva za liječenje tokom sljedećih godina.

U martu 2010. reditelj Etjen Saure napravio je “Dirty Pictures”, dokumentarni film o Šulginovom životu i naučnim otkrićima, u kojem ga je opisao kao “odmetnutog hemičara koji je prvi otkrio efekte ekstazija i preko 200 drugih supstanci koje mijenjaju stanje uma.”

Bonus video: