Posebne pripreme za posjetu Elizabete II Francuskoj

Oland će morati da poveze Elizabetu “renoom”, pošto “sitroen”, koji inače koristi francuski šef države, ima niži krov i kraljici bi mogao da spadne šešir s glave
0 komentar(a)
kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
kraljica Elizabeta, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.05.2014. 13:21h

Jelisejska i Bakingemska palata šest mjeseci rade na posebnim pripremama za posjetu britanske kraljice Elizabete II Francuskoj naredne nedjelje, u okviru obilježavanja 70 godina od iskrcavanja saveznik u Drugom svjetskom ratu u Normandiji, prenose danas francuski mediji.

Britanska kraljica će boraviti u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Francuskoj, što je ocijenjeno kao “događaj”, jer 88-godišnja Elizabeta Druga sada rijetko putuje u inostranstvo.

Francuski mediji, koji su otkrili neke tajne protokola, naveli su da će kraljica doći u Francusku vozom Eurostar, koji putuje tunelom ispod Lamanša. Odmah po dolasku, Elizabeta će dobiti buket cvijeća iste boje kao i njena haljina.

Francuski predsjednik Fransoa Oland moraće da poveze Elizabetu Drugu i njenog supruga blindiranim automobilom marke “reno”, pošto “sitroen”, koji inače koristi francuski šef države, ima niži krov i kraljici bi mogao da spadne šešir s glave.

Britanskoj kraljici će u Parizu biti priređena večera s njenim omiljenim jelom. Na meniju će biti pašteta od pačije, a ne guščije džigerice, mlada jagnjetina sa povrćem i dvije vrste francuskog sira.

Bonus video: