SpaceX otkrio novu svemirsku letjelicu Dragon V2

Posljednjih 13 godina SAD isključivo su zavisile od ruskih Sojuza da prevezu njihove astronaute ka Međunarodnu svemirsku stanicu po cijeni od oko 70 miliona dolara po mjestu
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2014. 07:55h

Kompanija Spejsiks (SpaceX) predstavila je u četvrtak veče svoj novi svemirski brod Dragon V2, koji bi trebalo za tri godine da počne da prevozi američke astronaute ka Međunarodnoj svemirskoj stanici i tako prekine zavisnost Sjedinjenih Država od ruskih Sojuza.

To će biti prvi put od posljednjeg leta Šatla u julu 2011. da Amerikanci kreću u svemir sa američkog tla. Posljednjih trinaest godina SAD isključivo su zavisile od ruskih Sojuza da prevezu njihove astronaute ka Međunarodnu svemirsku stanicu po cijeni od oko 70 miliona dolara po jednom mjestu.

Letjelica Dragon V2 može da preveze sedam astronauta i predstavlja "zaista veliki tehnološki skok", rekao je direktor i osnivač kompanije SpaceX, milijarder Elon Mask, tokom prezentacije letjelice u sjedištu kompanije kod Los Anđelesa u Kaliforniji.

Jedna od razlika ove letjelice od prethodnih je što može da se upotrijebi više puta, ima novu tehnologiju koja može da uspori njen povratak u orbitu Zemlje i kontroliše spuštanje, rekao je Mask i dodao da će moći da se spusti bilo gdje kao helikopter.

Tako će novi brod moći da se ponovo upotrijebi vrlo brzo, što će donijeti znatne uštede, rekao je on.

SpaceX je jedna od četiri kompanije koje je američka svemirska agencija NASA odabrala da napravi letjelicu koja može da preveze astronaute ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru javno-privatnog partnerstva. Ostale tri su Boing, Sierra Nevada i Blue Origin.

Prtisak da SAD što prije naprave letjelicu koja može da prevozi njegove astronaute pojačao se od kada su se pogoršali odnosi između SAD i Rusije oko krize u Ukrajni.

SpaceX takođe ima ugovor sa NASA-om od 1,6 milijardi dolara da obavi ukupno 12 letova za prevoz tereta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, od kojih su tri već obavljena.

Galerija

Bonus video: