Više stotina maturanata plesalo kvadrilu

Maturanti Herceg Novog tradicionalno od 2008. godine - kada je oboren Ginisov rekord u kategoriji "najveći sinhronizovani ples na svijetu" - učestvuju u ovoj manifestaciji
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 14:03h

Plesom kvadrila tačno u podne, 200 maturanta hercegnovske Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" tradicionalno su obilježili završetak nastave. Istovremeno kada i njihovi vršnjaci u 60 gradova u 9 država Evrope, Novljani su plesali kvadrilu na glavnom gradskom trgu.

Maturanti Herceg Novog tradicionalno od 2008. godine - kada je oboren Ginisov rekord u kategoriji "najveći sinhronizovani ples na svijetu" - učestvuju u ovoj manifestaciji.

Bilo je planirano da ove godine kvadrilu pleše 70.000 maturanata u deset evropskih gradova, ali su zbog krize u Ukrajini i poplava u Srbiji, BiH i Hrvatskoj mnogi morali odustati.

"Matruanti se plesom na najljepši način opraštaju od škole i grada", kazao je direktor škole Momir Dragičević dodajući "da je ova generacija maturanata u kojoj 294 učenika i jedna je od boljih generacija koja je završila školu. Imamo 27 učenika koji imaju diplomu 'Luča' i sedam učenika koji su tokom svog osnovnog i srednjoškolskog školovanja imli odličan uspjeh".

„Podržavamo vas u ostvarenju vaših planova. Sve što budete radili, dobro, korisno i vrijedno, u istoj mjeri će vam se i vratiti bez izuzetka. Slijedite ono u što vjerujete, jer je u vjeri i upornosti moć ostvarenja snova i želja, i uvijek ćete postati baš ono u što ste vjerovali. Ne plašite se, nema greške iako su neminovne, nema odustajanja, nema neuspjeha jer neuspjeh u jednoj prilici možete iskoristiti kao povod da krenete u novom pravcu. Budite vjerni sebi, slijedite put istine, i budućnost će biti na vašoj strani“, kazala je maturantima Danijela Đurović, predsjednica SO Herceg Novi.

Od kada su maturanti Plesne škole Urška iz Ljubljane pokrenuli inicijativu, kvadrilu je do sada plesalo 269.480 maturanata u 104 evropska grada. Oboreno je 7 Ginisovih rekorda.

Nakon kvadrile maturanti su žurku nastavili na Kanli kuli.

Matursko veče su zakazali za subotu veče u hotelu "Plaža".

Plesalo se i u Tivtu

Ukupno 54 para - 108 plesača – maturanata Mješovite srednje škole “Mladost” iz Tivta plesalo je danas na Trgu magnolija u Tivtu kvadrilu na muziku Johana Štrausa.

Nakon što su prošetali centrom grada, maturante su pred ples pozdravili gradonačelnik Ivan Novosel i direktorica MSŠ “Mladost” Jovanka Vujačić.

Zahvalivši se profesorima na strpljenju i razumjevanju, đak generacije Jelena Papović svojim je vršnjacima poručila da im kroz život misao vodilja bude Andrićeva mudrost "kako nam život počne, tako će i steći". “Uspješno smo završili Srednju školu, o tome najbolje govore naše odlične ocjene, ali pravo znanje, onu životnu mudrost i iskustvo trebamo pokazati još danas. Ovi koraci kvadrile, stoga su ujedno naši prvi koraci u novi život,” istakla je Papović.

Tivatskim maturantima je u pripremi plesa pomogla koreografkinja Verica Urošević.

Galerija

Bonus video: