Bivši pijačni prodavac jedan je od najbogatijih u Britaniji

"Poslat sam na ovu planetu da zarađujem novac, i počinjem da mislim o tome od trenutka kada se probudim. Obožavam taj izazov"
119 pregleda 7 komentar(a)
mućke, Foto: Delboysmotor.co.uk
mućke, Foto: Delboysmotor.co.uk
Ažurirano: 13.05.2014. 08:14h

Bivši pijačni prodavac iz Plimuta ušao je na listu najbogatijih ljudi u Britaniji nakon što u prošloj godini zaradio čak 695 miliona funti, piše “Indipendent“.

Šezdesetdvogodišnji Kris Doson svojevremeno je napustio školu jer nije umio dobro da čita i piše. Međutim, počevši od pijačne tezge na kojoj je prodavao satove za 8,99 funti, izgradio je trgovačko carstvo – diskontni lanac “Rejndž“ (The Range) – koji danas vrijedi čak 1,28 milijardi funti, piše “Indipendent“.

Nakon veoma uspješne godine, Doson je ušao na listu britanskih milijardera, kojih sada ima ukupno 104 na ostrvu.

Doson je prvi “Rejndž” diskont otvorio 1989. godine, nakon čega se proširio po jugoistoku Engleske. Danas posjeduje 88 prodavnica u Engleskoj i Škotskoj. Objašnjavajući iznenadno povećanje svog bogatstva, Doson ističe da posjeduje 100 odsto svoje kompanije, da nema dugova i da mu se tako sviđa.

"Uvijek gledam da prođem što jeftinije, i to uključuje poslove sa onima koje volim da zovem ‘uznemirenim trgovcima’ – firmama koje su otišle u stečaj. Kada se to dogodilo MFI-ju, bio je ponuđen na prodaju za 68 miliona funti, a ja sam ga na kraju uzeo za manje od tri miliona. I sve smo to završili za tri dana", kaže on.

"Poslat sam na ovu planetu da zarađujem novac, i počinjem da mislim o tome od trenutka kada se probudim. Obožavam taj izazov. Ako su mi vrata zatvorena, ići ću okolo, ići ću ispod njih, ili ću ih jednostavno oboriti. Biznis je kao sport – niko ne želi bronzanu medalju i nije važno učestvovati – to je gomila gluposti – tu si da pobijediš, da obaraš rekorde, svaki put. Povremeno bih uzeo odmor. Nedavno sam išao na Barbados, ali sam već poslije dva dana bio kao krvožedni pas koji traži nekoga da se zakači s njim. Teško mi je da stanem”, kaže Doson.

On navodi da je kao dijete rijetko išao u školu i da ju je napustio ne stekavši bilo kakvo znanje, i sa problemima u čitanju i pisanju. Ipak, trudio se da ne propušta nijedan četvrtak u školi, jer je tada imao časove tehničkog obrazovanja. Sa drugarima je organizovao neku vrstu sindikata i namjerno su pravili loše radove, kako bi oni bili bačeni u smeće. Pošto je bio zadužen za pražnjenje kanti, uzimao je otpad i prodavao ga.

Nakon što je nastavnik otkrio šta Doson sve vrijeme radi, rekao mu je: “To je pogrešno, ali prokleto genijalno. Ili ćeš postati bogat ili ćeš završiti iza rešetaka”.

Doson danas vozi Rols Rojsa sa registarskim oznakama “De11 Boy”, kao omaž Del Boju, glavnom junaku serije “Mućke”, koja mu je jedna od omiljenih.

U svojim “Rejndž” diskontima prodaje sve – “od daski za WC šolje do lustera”. Centrala kompanije nalazi se u Estoveru, na obodu Plimuta.

Bonus video: