Najčudnije farme na svijetu: Uzgajaju koze pauke, pijavice, zrikavce...

Farma sa genetski modifikovanim kozama samo je jedna od čudnijih koje ćete naći na popisu koji slijedi. Pogledajte kakve sve farme postoje na svijetu!
417 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2014. 08:03h

Na američkom univerzitetu Juta nalazi se jedna od najneobičnijih životinjskih farmi na svijetu - farma koza paukova. Riječ je o genetski modifikovanim kozama koje su u svemu iste kao obične koze, uz jednu razliku - sadrže DNA pauka kako bi njihovo mlijeko sadržalo zlatne niti paukove svile, od kojeg se onda izrađuju visokootporni proizvodi kao što su padobrani, tjelesni oklopi i najlon za pecanje.

Uprkos napretku medicine, pijavice se i danas koriste u nekim tretmanima. Vlasnici farme pijavica u Velsu vjeruju da će pijavice biti sve popularnije u liječenju.

Njihov posao sa uzgojem medicinskih pijavica vrijedan je 1.000.000 funti godišnje. Sa ove farme bolnicama širom Evrope tokom godine se isporuči 60.000 pijavica.

Pijavice se ne koriste samo u liječenju ljudi, već igraju veliku ulogu u određenim veterinarskim tretmanima.

Ako ste ljubitelj kafe, vjerovatno ste čuli za vrstu tog napitka koja se dobija iz izmeta slona.

"Blek ajvori" (Crna slonovača) kafa čija je cijena 500 dolara po kilogramu, potiče sa Tajlanda. U proizvodnju ove "kafe iz izmeta slona" uključeno je oko 20 slonova iz "Zlatnog trougla", zaštićenog područja za slonove na granici s Laosom i Mjanmarom.

Slonovi na Tajlandu prave najskuplju kafu na svijetu >>> Slonovi svakodnevno jedu zrna kafe pomiješane sa njihovom hranom. Nakon otprilike 24 sata ti se plodovi mogu naći, gotovo nesvareni, u njihovom izmetu. Plodovi se potom peru i iz njih se vade zrna kafe i šalju na prženje u Bangkok. Rezultat je jedna od najskupljih sorti kafe na svijetu.

Da li ste znali da se u Australiji nalazi farma na kojoj se uzgajaju zmije koje će biti kućni ljubimci, te one od kojih se dobija otrov? Farma zmija nudi više od 15 različitih vrsta pitona, jedne od najsmrtonosnijih zmija. U ponudi je i "dječji piton", ironično nazvan zbog svoje nepodobnosti za djecu.

Još jedna farma na kojoj se uzgajaju reptili,i gdje, osim zmija, možete naći različite vrste gmizavaca je Farma reptila iz Merilenda, u SAD. Vlasnici su poštovani širom SAD zbog visokih standarda uzgoja. Često putuju pa rijetke vrste zmija koje uzgajaju pokazuju na sajmovima širom svijeta.

Za ljubitelje krokodila, tu je Avanturistički park Hartli, u Sjevernom Kvinslendu, u kojem se nalazi i farma za uzgoj ovih životinja. Park i farma su otvoreni za javnost, a vlasnici vjeruju da je to što rade odličan način da se u javnosti poveća ekološka svijest. Posjetioci navode da farma više liči na zološki vrt, nego na farmu.

Na spisku čudnih je i kineska farma na kojoj se uzgajaju tigrovi. U divljini Azije nalazi se manje od 3.500 slobodnih tigrova. Tako nizak broj može dovesti do istrebljenja ovih životinja. Stručnjaci vjeruju da do izumiranja tigrova dovodi potražnja za kožom tigrova i drugim djelovima njihovog tijela, kao što je meso. Farme tigrova kao što je ova u Kini su stoga pod budnim okom stručne javnosti, pa imajte na umu da postojanje sličnih mjesta doprinosi industriji koja dovodi do uništenja tigrova kao vrste.

Bogate Kineze zabavlja masakr životinja - tigrovinom do jače muškosti i boljeg zdravlja >>>

Među čudnim farmama je i jedna na kojoj se uzgajaju zrikavci, koji se uglavnom koriste kao mamci za ribolov. Na Armstrong farmi u Džordžiji, u SAD, mogu se naći i crvi i drugi insekti koji se koriste kao mamci, ali je farma najpoznatija po uzgoju braon cvrčak, koji se smatraju za savršen mamac.

Jedno od najrjeđih jela na svijetu je supa od ptičjeg gnijezda, koja je poznata i kao ''kavijar Istoka''. Ova supa je bila redovno jelo tokom 400 godina kineske istorije, ali je zabranio kineski diktator Mao Ce Tung, prema kojem je supa od pričjeg gnijezda "dekadentni luksuz". Supa se pravi od jestivih gnijezda koje čiope prave od svoje sline. Kilogram gnijezda od slike čiope košta skoro 2.000 eura, a porcija ove supe u Hong Kongu košta oko 20 eura. Supa je na glasu kao zdrava i snažan je afrodizijak. Jedna od farmi na kojoj se uzgajaju ova jestiva gnijezda od kojih se pravi supa nalazi je Džordž Taun farma u Maleziji.

Na Floridi se nalazi farma žirafa i drugih divljih životinja. Nije u pitanju zološki vrt, već mjesto gdje posjetioci mogu da se druže sa divljim životinjama. Na farmi su, pored žirafa, zebre, antilope, svinje, nosorog...

Galerija

Bonus video: