Budva: Proljećne noći pod maskama

U velikoj karnevalskoj povorci bilo je više od 800 maskiranih učesnika iz 36 grupa
4 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2014. 08:10h

Ni loše vrijeme i kiša koja je padala tokom cijeloga dana nijesu uticali na karnevalski duh, kojim je do kasno sinoć odisala metropola turizma.

Velikom karnevalskom povorkom u kojoj je učestvovalo više od 800 maskiranih učesnika iz 36 karnevalskih grupa, sinoć je obilježena centralna svečanost ovogodišnjeg, XII Međunarodnog turističkog budvanskog karnevala i XIII Proljećne noći pod maskama.

Karneval, koji se odvijao pod motom "Potpun osjećaj proljeća pod maskama" svečano je označio i početak ljetnje turističke sezone u Budvi.

A mašte ni ove godine nije falilo, posebno ne raspoloženja među učesnicima iz desetak zemalja.

Karnevalska povorka predvođena kapom karnevala, mažoretkama i gradskom muzikom po jakoj kiši krenula je od kafea City, Mediteranskom ulicom do Starog grada, gdje je postavljena centralna bina.

U gotogvo dvočasovnoj šetnji, pozdravaljani usput aplauzima građana i turista , kojima loše vrijeme nije smetalo da izađu na gradske ulice, karnevalske grupe su prodefilovale glavnom gradskom ulicom, da bi se ispred bine na trgu ispod starogradskih bedema predstavljali izvodeći karnevalsku tačku.

Iako su organizatori očekivali da će ih vrijeme poslužiti, jer je kiša u popodnevnim satima prestala da pada, ipak, uoči smaog početka defilea karnevlskih grupa, vrijeme se pogoršalo.

Karneval je otvorila maska "Budva kroz vjekove" grupe "Feštađuni", za njima se predstavio baletski studio "Adeus" iz Požaravca maskom "Flamenko".

Grupa "Za dišpet" iz Kotora predstavila se maskom "Dame bez kraljeva", a publika je nakon njih mogla vidjeti i grupnu masku „Zumbališes“, grupe "Zumba" iz Podgorice.

Iz Strumice u Budvu stigla je maska "Strumički vikinzi", dok je grupa "Pom-f-rit", iz Rijeke nastupila sa maskom "Krstarenje Nilom".

Ekolozi iz Pljevalja, "Eko bajka" predstavila se maskom "Spasimo planetu", Etnografsko društvo "Ježevka" iz Ptuja, nastupilo je sa maskom "Rimljani", dok je iz Tuzi stigla grupa "Vuljaj" sa maskom "Matador".

Iz Češke je došla grupa "Krale Miroslava" sa maskom "Zumba", nakon njih predstavile su se "Draške maškare" iz Rijeke maskom "Enigma", pa "Rakovički karnreval" iz Beograda sa maskom "Grozni mi".

Petrovački osnovci nastupili su sa maskom "Vesele note", a Riječani su nastupili sa maskom "Feniks pašac". Iz Makednije stigla je grupa sa maskom "Božanstvena godina", Rumuni su se predstavili maskom "Klaun party", a iz Hrvastke je stigla maska "Veseli oldtajmeri".

I Vrnjačaka Banja imala je svoga "predstavnika", karnevalsku masku "Vrnjačke senjorite", a domaćini "Feštađuni" predstavili su se i maskom "Montenegro kabare".

Gradskim ulicama prodefilovala je i karnevalska grupa iz hrvatske Kosterne sa maskom "Morski konjići", iz Kavadaraca je stigla maska "Karnibal", iz Tuzi "Mornari", a iz Makarske "Brazil 2014".

Šapčani su oduševili maskom "Mačkice", "Feštađuni", "Hipicima", dok je iz hrvatskog Viškova stigla maska "Pirati sa Halubija".

Požarevačka karnevska grupa imala je masku "Izrael", maskom "Vampiri" se predstavio Vršac, a iz Herceg Novog došla je maska "Novski klovnovi".

Više nego originalni bili su Budvani iz istoimene grupe, koji su nastupili sa maskom "Disel power 90".

Program je nastavljen koncertom finalista X factora i Emine Jahović.

Bonus video: