Kako je nastao "Marfijev zakon"?

Danas postoje razne varijacije tog zakona, ali sve se svode na istu pesimističku premisu da uvek možemo očekivati ono najgore
53 pregleda 5 komentar(a)
Hljeb, Foto: Shutterstock
Hljeb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2014. 15:17h

"Ako išta može poći naopako, poći će naopako".

Tako glasi poznati Marfijev zakon, ali je manje poznato ko je čovjek koji je zaslužan za njegov nastanak.

1949. godine naučnici i inženjeri u vazduhoplovnoj bazi u Kaliforniji istraživali su koliku snagu gravitacije može podnijeti ljudsko tijelo.

Originalna oprema korišćena za testiranje nije bila pouzdana pa su pozvali Edvarda Marfija, bivšeg pilota i inženjera, da napravi i nadzire instalaciju nove opreme, piše Index.hr.

Tokom testiranja novi mjerači nisu pokazivali nikakva očitavanja.

Nakon inspekcije, Marfi je za to okrivio tehničare koji su ih instalirali i rekao: "Ako postoji ikakav način da to naprave pogrešno, oni će tako uraditi."

Nekoliko mjeseci nakon završetka testiranja doktor Džon Stap, jedan od naučnika zaduženih za istraživanje, održao je konferenciju za novinare. Kada su ga upitali koliko je testiranje bilo opasno, Stap je odgovorio da je njegov tim "tokom rada na umu imao Marfijev zakon i unaprijed razmišljao kako da spriječi greške".

Danas postoje razne varijacije tog zakona, ali sve se svode na istu pesimističku premisu da uvek možemo očekivati ono najgore. Baš kao dilema "Zašto kriška uvijek pada na namazanu stranu?

Bonus video: