Abe poveo Obamu u mali restoran blizu metroa

Džiro Ono, 88-ogodišnji majstor za suši, drži restoran koji je uprkos skromnom ambijentu dobio tri zvjezdice prestižnog gastronomskog vodiča "Mišlen" (Michelin)
55 pregleda 1 komentar(a)
Barak Obama, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Barak Obama, Šinzo Abe, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2014. 09:16h

Američki predsjednik Barak Obama pohvalio je kvalitet sušija koji mu je poslužen u jednom malom restoranu na stanici tokijskog metroa, ali je pojeo samo polovinu porcije, prenosi danas japanska štampa.

Japanski premijer Šinzo Abe odlučio je da za prvu večeru tokom Obamine posjete Japanu odvede predsjednika SAD u restoran kako bi razvio prijateljske odnose s njim.

Međutim, Obama, poznat kao pragmatičan političar, odmah je počeo pregovore o trgovinskim odnosima između dvije zemlje. Kako je naveo vlasnik susjednog restorana, Obama je pojeo polovinu serviranog sušija, dok je Abe degustirao suši jedan po jedan.

Na izlasku iz restorana Obama je okupljenim novinarima rekao da se u restoranu "služi baš dobar suši". Abe je na konferenciji za novinare rekao da mu je Obama prenio da je jeo najbolji suši.

Džiro Ono, 88-ogodišnji majstor za suši, drži restoran koji je uprkos skromnom ambijentu dobio tri zvjezdice prestižnog gastronomskog vodiča "Mišlen" (Michelin).

Restoran Sukijabaši nalazi se u suterenu jedne zgrade u centru Tokija koji izlazi na stanicu podzemne želheznice. U minimalistčckom ambijentu sa 24 mhesta, za najmoćnijeg čovjeka svijeta, naviknutog na raskošne gala večere, nije sinoć bilo ni srebrnog escajga ni kristalnih čaša.

Ljevoruki glavni kuvar Džiro Ono već više od pola vijeka pravi najfiniji suši. Kod njega 20 sušija za jednu osobu košta najmanje 30.000 jena (oko 211 eura), što je početna cijena. "To možda izgleda skupo, ali treba prije svega imati u vidu izuzetan ukus", piše "Mišlen".

Bonus video: