Srebrna kovanica sa Putinovim likom povodom aneksije Krima

Izdanje od 500 srebrnih novčića nazvano je "Ujedinitelj ruskih zemalja"
8 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2014. 09:21h

Komemorativni novčići sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina izrađuje se u jednoj ruskoj fabrici kako bi se, po svemu sudeći, obilježilo pripajanje Krima Rusiji.

Na jednoj strani kovanice teške jedan kilogram nalazi se Putinov lik, a na drugoj mapa krimskog poluostrva, naveo je moskovski dnevnik "Komsomoljskaja pravda".

Direktor fabrike Vladimir Vasjuhin objašnjava da je vraćanjem Krima "kući", Putin "demonstrirao kvalitete mudrog stratega i političara".

Ograničeno izdanje od 500 srebrnih novčića nazvano je "Ujedinitelj ruskih zemalja" - naziv koji se tradicionalno povezuje sa Ivanom III - ili Ivanom Velikim - koji je tokom svoje vladavine značajno proširio teritoriju Rusije.

Cijena kovanica još nije određena - dio njih će biti prodat, mada se neće koristiti kao sredstvo plaćanja - a fabrika je najavila da planira da neke od njih pokloni ruskom rukovodstvu.

Da ironija bude veća, ovo nije prvi put da se Putinov lik nađe na nekom novčiću - Ukrajina je 2006. izdala kovanicu sa likom ruskog predsjednika, obilježivši tako 10 godina nacionalne valute, hrivnje. Na njemu je bilo utisnuto i drago kamenje, a vrijedi oko 360 eura.

Galerija

Bonus video: