Građanin Emirata možda uskoro u svemiru

Kompanija Abar Investments danas je otvorila takmičenje za građane UAE, u kojem će kao nagrada srećnom dobitniku biti ponuđeno mjesto u svemirskom brodu Virdžin galaktik
54 pregleda 0 komentar(a)
svemir, Foto: Shutterstock
svemir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2014. 18:18h

Priliku da bude lansiran u svemir uskoro bi mogao da dobije jedan srećni građanin naftom bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), objavljeno je danas u toj zemlji.

Kompanija Abar Investments, koju podržava vlada UAE, danas je otvorila takmičenje za građane te zemlje, u kojem će kao nagrada srećnom dobitniku biti ponuđeno mjesto u svemirskom brodu Virdžin galaktik (Virgin Galactic).

Nagrada će moći da bude iskorišćena kada taj svemirski brod bude počeo da vozi turiste na takozvana suborbitalna putovanja.

Takva putovanja podrazumijevaju da putanje letova obuhvataju djelimičan izlazak izvan granice Zemljine atmosfere, u svemir.

Detalji takmičenja tek treba da budu razrađeni, ali izgleda da milioni stranaca, koji po broju uveliko nadmašuju domaće stanovništvo, neće moći da učestvuju.

UAE imaju mlad satelitski program i teže razvoju sopstvene svemirske industrije kao dio šireg podsticaja diverzifikaciji svoje privrede.

Kompanija Abar Investments je suvlasnik Virdžin galaktika, zajedno s Virdžin grupom (Virgin Group) engleskog poslovnog magnata i investitora Ričarda Brensona.

Bonus video: