Divlji papagaji daju imena sebi i mladuncima

Njihova zadivljujuća komunikacija prevedena na ljudski jezik bi bila: 'Hej, Tom, gdje letiš? Ja sam Bob'", kazao je ritanski naučnik Karl Berg
112 pregleda 0 komentar(a)
papagaj, Foto: Reuters
papagaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2014. 11:22h

Britanski naučnici nedavno su otkrili da papagaji imaju običaj da daju imena mladuncima koji zapamte svoje ime i imena roditelja, braća i sestara, navodi se u novoj studiji objavljenoj u Londonu.

Papagaji su ptice sa obično grubim nemelodičnim glasovima. Divlji papagaji posebnim zvukom daju imena mladuncima još u gnijezdu, što im kasnije olakšava da ih zovu i preproznaju u prirodi.

"Preproznavanje putem glasa nije toliko genetska, već stečena društvena osobina papagaja", izjavio je britanski naučnik Karl Berg.

Berg je napravio 17 gnijezda s kamerama koje je postavio u jednoj šumi u Venecueli.

Poslije nekoliko nedjelja, papagaji su došli i položili jaja. Kada su se ptići izlegli, roditelji su odmah počeli da im daju imena i da ih ponaosob uče kako se zovu, ali kako se zovu i ostala braća i sestre kao i sami roditelji.

Naučnici su ustanovili oko 5.000 različitih zvukova i dodali da roditelji papagaji daju mladuncima slična imena i uče ih da reprodukuje te glasove.

Papagaji kasnije koriste te zvukove, odnosno zapamte svoje ime i imena članova porodice.

"Do sada nismo uopšte znali kako komuniciraju divlji papagaji. Njihova zadivljujuća komunikacija prevedena na ljudski jezik bi bila: 'Hej, Tom, gdje letiš? Ja sam Bob'", dodao je Berg.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Prosidings of d' Rojal Sosajeti (Proceedings of the Royal Society).

Bonus video: