Kako je i preko čega Buš slikao portrete svjetskih lidera

"Ako je Buš imao pomoćnika, to bi značilo da je njegov pomoćnik u ateljeu veoma, veoma lijen"
96 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 12:48h

Bivši američki predsjednik Džordž Buš mlađi naslikao je portrete svjetskih lidera na osnovu njihovih fotografija s interneta, prenosi Gardijan (The Guardian), podsjećajući na nedavno otvorenu izložbu Bušovih slika u Dalasu.

Umjetnički kritičari naveli su da su Bušova ulja na platnu - portreti svjetskih lidera - kako izgleda, urađena uz pomoć proste pretrage fotografija na Guglu. Umjesto da su njegovi modeli sjedjeli dok bi ih on slikao ili da je upotrijebio odštampane fotografije, izgleda da je Buš svoje slike uradio na osnovu prvih fotografija koju bi prikazao Gugl, navodi Gardijan na svom sajtu.

Kritičar Greg Alen to je primijetio i naveo na svom blogu, ukazujući da su mnoge od fotografija preuzete sa stranice internet enciklopedije Vikipedije. Među portretima naslikanim na osnovu takvih fotografija su portreti Vladimira Putina, Angele Merkel i Tonija Blera.

"Ako je Buš imao pomoćnika, to bi značilo da je njegov pomoćnik u ateljeu veoma, veoma lijen", napisao je Alen. Izložba Bušovih slika otvorena je u subotu u predsjedničkoj biblioteci u Dalasu, u američkoj saveznoj državi Teksas, a izložene su 24 slike.

Izložba koja traje od 5. aprila do 3. juna, nazvana je "Umjetnost liderstva: Lična diplomatija jednog predsjednika". Buš je svaku sliku potpisao brojem 43, jer je bio 43. američki predsjednik.

Galerija

Bonus video: