Knjiga iz prava iz 17. vijeka nije od ljudske kože

Knjiga je na Harvard stigla 1946, kaže Bek koja tvrdi da Jonas Rajt nije ime ovce nego da je tekst djelo nečije bolesne mašte
108 pregleda 1 komentar(a)
Španska pravna knjiga, Foto: Blog harvardske biblioteke
Španska pravna knjiga, Foto: Blog harvardske biblioteke
Ažurirano: 05.04.2014. 16:17h

Španska pravna knjiga iz 17. vijeka koja je u vlasništvu pravnog fakulteta Harvarda ipak nije uvezana u ljudsku kožu, kao što se sumnjalo.

Knjiga je objavljena 1605.-1606. i ima dopisan tekst koji pominje čovjeka kome su "živom kožu odrali", ali analiza devet uzoraka korica i ljepila pokazala je da je riječ o jagnjećoj koži, izjavila je u petak Karen Bek iz harvardske biblioteke.

Harvardski konzervatori koji su sproveli analizu služili su se tehnikom identifikacije bjelančevina i uzorke uporedili sa drugim vrstama uveza, od goveda, jelena do koze sa čovjekovom kožom, navodi Bek na svom blogu.

Rezultati analize su pokazali da ljepilo sadrži kolagen goveda i svinje.

Kustosi, dermatolozi i drugi stručnjaci godinama analiziraju tu knjigu jer na posljednjoj stranici stoji sugestivan tekst: "Uvez ove knjige sve je što je preostalo od mog dragog prijatelja Jonasa Rajta kome su Vavume živom kožu odrali četvrtog dana avgusta 1632. Kralj Mbesa dao mi je tu knjigu, jedino što je jadni Jonas posjedovao, zajedno sa velikim komadom njegove kože za uvez. Počivao u miru".

Knjiga je na Harvard stigla 1946, kaže Bek koja tvrdi da Jonas Rajt nije ime ovce nego da je tekst djelo nečije bolesne mašte.

Bonus video: